Goigs a la Mare de Déu de la Salut (en castellà). Lleida (Segrià, Lleida).

GOZOS DE NUESTRA SEÑORA DE LA SALUD, QUE SE VENERA EN LA PARROQUIAL IGLESIA DE S. ANDRES, DE LA CIUDAD DE LÉRIDA.

Mare de Déu de la Salut

Reyna de toda hermosura,
y Madre de los rendidos:
Sed consuelo de afligidos,
de la Salud Virgen pura.

Con devocion especial
habeis sido venerada
en esta Iglesia Sagrada
desde tiempo inmemorial:
Aqui como Madre Pia,
la salud nos asegura.
...
Las enfermedades vences,
dando salud muy cumplida,
y favores sin medida
alcanzan los Ilerdenses:
Sois medicina del Cielo
para toda calentura.

Escogisteis por morada
la Parroquial de Andres Santo
pára ser de nuestro llanto,
salud, y fiel Abogada:
En cualquier necesidad,
y en la mayor apretura.
...

Font: Fons Sol-Torres. Universitat de Lleida.

Font: Fons Sol-Torres. Universitat de Lleida.

Font: Fons Sol-Torres. Universitat de Lleida.

El barri de Sant Andreu s'estenia des del carrer Cavallers fins gairebé la Paeria, al peu del barri de la Universitat. Llavors, el carrer cavallers no tenia sortida al riu, i no la hi tindrà fins al tombant del segle XIX al XX. El carrer Major, en canvi, era territori de la parròquia de Sant Joan...
L'església romànica de Sant Andreu, a sota del baluard de la Llengua de Serp, fou destruïda per una gran explosió durant el setge de 1707. Al 1754, el bisbe Galindo en consagrava la nova, d'estil barroc. Es comunicava amb el barri superior per la Porta de Sant Andreu, a on s'hi arribava per la Costa de Sant Andreu. (Extret del bloc de JM. Mir).

L'any 2018, el Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va signar el Decret de supressió de la parròquia de Sant Andreu, Apòstol, de Lleida i l'absorció del seu territori per part de la parròquia de Sant Llorenç de Lleida.
El decret de supressió de la parròquia de Sant Andreu destaca, que en els darrers anys, aquest barri de la ciutat va viure una notable davallada en el nombre d'habitants. El mateix document recorda que els fidels no quedarien desatesos a causa de la proximitat amb la parròquia de Sant Llorenç i de Sant Martí.
El 17 de juny del 2018 es van celebrar dues misses, a la parròquia de Sant Andreu i a la parròquia de Sant Llorenç, on es van llegir els decrets que expliquen la supressió de Sant Andreu i la modificació dels límits parroquials de Sant Llorenç.
Anteriorment, el Bisbat va signar un acord amb el Secretariat de Confraries i Congregacions de Setmana Santa de Lleida i amb l'Associació Internacional de Caritat de Sant Vicenç de Paül (AIC) en virtut del qual se'ls hi atorgava la cessió temporal del temple de Sant Andreu per les seves activitats. (Extret de la web del bisbat de Lleida).

Façana de la que fou parròquia de Sant Andreu fins el 2018.
Foto: Bisbat de Lleida


Comentaris