Goigs a sant Llop. Dosrius (Maresme, Barcelona).

GOIGS A LLAOR DEL GLORIOS SANT LLOP BISBE, ADVOCAT CONTRA EL MAL DE COLL I ESQUINÈNCIA*, QUE ES CANTEN EN SA ERMITA DE DOSRIUS, BISBAT DE BARCELONA. SA FESTA ÉS EL DIA 1er. DE SETEMBRE.
*Angines


Sant Llop
Sant Llop de Sens (Saint Loup de Sens) va néixer el 573 en el si d'una família benestant de la regió d'Orleans (França), fill de Betton i Austregilde. Ja quan era petit era un alumne avantatjat, superant a la resta dels seus companys i feia prova de gran pietat i ascetisme. A l'any 609, amb 36 anys, va ser nomenat bisbe de Sens. Històricament serà recordat perquè després de la mort del rei dels burgundis Teodoric II a l'any 613, el rei dels francs Clotari II va envair el regne de Borgonya. Sant Llop va renunciar a repel·lir les tropes enemigues i va fer servir una campana, un instrument que en aquell temps era inusual i que hauria fet marxar les tropes invasores. Després de ser desterrat de la regió, va ser reclamat pels conciutadans de Sens i va morir a Briennon l'1 de setembre de 623.


Puix la reial descendència
us obligà a ser pietós,
guardeu-nos Sant Llop gloriós,
del mal de coll i esquinència.

Fill sou de pares molt nobles,
en Orleans procreat,
glòria d'aquella ciutat,
llustre de molts altres pobles:
gran en virtut i ciència
i sobretot candorós.
...
La Marina i el Vallès,
a Dosrius, en vostra ermita,
amb gran fervor us visita,
agraint-ne les mercès
que dispenseu pietós
al qui us clama amb reverència.

Puix cureu tota dolència
i tots esperem en Vós:
guardeu-nos, Sant Llop gloriós,
de mal de coll i esquinència.



Ermita de Sant Llop de Dosrius el dia de la festa major d'estiu.
La festa de l'ermita consisteix en celebrar una missa solemne en honor del Sant, la qual inclou la benedicció i la donació d'uns panets , fets expressament per a a quest dia, que són el símbol del do espiritual de Sant Llop. La gent que ve a l'ermita pren, donant una almoina, panets per tots els membres de la família i té el costum de posar un ciri (una llàntia) al sant.
Informació i foto: Arxiprestat de Mataró.

Interior. Foto: bcncatfilmcommission.com


Comentaris