Goigs al màrtir sant Ferriol

 GOIGS EN HONOR DEL GLORIÓS MÀRTIR SANT FERRIOL. Any 1955.

Sant Ferriol,
militar romà, mort màrtir en la persecució de l'emperador Deci (s. III).

Puix us féu gran el Senyor
De sos màrtirs en l'estol;
Sigueu nostre Protector
Gloriós màrtir Sant Ferriol.

Per naixença sou francès
Del país del Delfinat;
Car Viena de França és,
Segons conta la ciutat
Que al terç segle amb il·lusió
Va bressar-vos el bressol.
...
Des del cel on ja gaudiu
Per a sempre vós amb Déu,
Nostres precs benigne oïu,
I els esforços prospereu
Perqué essent bons de debò
Hi pugem també d'un vol.

Puix per nostra devoció
Plantes som del vostre erol;
Sigueu nostre Protector,
Gloriós màrtir Sant Ferriol.


LA LLEGENDA DE SANT FERRIOL DE BESALÚ —extret de viquipèdia

Tradicionalment, s'explica la història d'en Ferriol com a cap d'una colla de bandolers de la vila de Besalú, a la Garrotxa. Ferriol tenia el costum d'anar a la taverna després de robar, on s'apostava qui podia mantenir l'equilibri havent begut força vi. Com que en Ferriol era molt creient també anava a confessar-se després de delinquir; un sacerdot li digué: "El que no vulguis per tu, no ho vulguis per ningú".

El lladre va reflexionar i va decidir deixar de robar; en dir-ho, els seus companys lladres el prengueren per traïdor, es barallaren i el mataren. Aleshores, l'enterraren al celler de la taverna sota una bóta de vi. Miraculosament, el vi d'aquella bóta mai deixava de rajar, fins que un dia el taverner el va descobrir enterrat i es va adonar que en Ferriol tocava amb la punta del dit la misteriosa bóta. Des d'aquell moment en Ferriol es convertí en sant i diu la llegenda que els companys de la taverna li dedicaren un ball per agrair-li el vi que mai no s'acabava, el conegut ball de Sant Ferriol.

La dita ésser com la bóta de Sant Ferriol es basa en aquesta llegenda, referint-se a qualsevol cosa que dura molt, que dóna molt de si o que sembla que no s'acabi mai.

Amb sant Dimes, és considerat el patró dels lladres: es deia que per celebrar-ho el dia 18 de setembre, dia de la seva festa, no feien cap robatori.

A set kilòmetres de Besalú hi ha el lloc de Sant Ferriol, on s'originà la llegenda. Hi ha una ermita dedicada al sant on hi ha una relíquia que se li atribueix. Se'n tenen notícies des del segle XIII, tot i que l'edifici actual és del XV. El tercer diumenge de setembre s'hi fa un aplec.

Comentaris