Goigs a santa Aina (Anna). Moscari (Raiguer, Mallorca).

GOIGS A SANTA AINA, PATRONA DE MOSCARI (MALLORCA).

Santa Anna, sant Joaquim i la Mare de Déu

Amb les perles del Rosari
de la Regina del Cel,
protegiu sempre Moscari,
Santa Aina, Mare fidel.

Vós que d'aquesta contrada
rebeu vertader fervor,
donau més claror d'albada
a tot el nostre horitzó;
guiau-nos cap al Sagrari
de l'eucarística mel.

De Sant Joaquim esposa
fóreu en cor i esperit,
i tinguéreu una Rosa
per a consol infinit,
Mare del Crist del Calvari
dins un món de foc i gel.
...
Dins aquest tranquil paisatge
que, generós, besa el sol,
tots, en testimoniatge
d'amor, eixamplam el vol,
fent del cor un santuari
on floreix el nostre anhel.
...



Església de Santa Aina de Moscari
Foto: Maria Magdalena Martorell

Interior de l'església. Dia de Reis.
Foto: Maria Magdalena Martorell.

Celebració de la Festa des Fadrí en la diada de la patrona santa Aina (Anna).
Foto: agenciabaleria.

agenciabaleria.bisbatdemallorca.org. Aquesta festa es va recuperar a Moscari l'any 1982, que venera a Santa Aina, patrona dels fadrins i fadrines, i a qui està dedicada l'Església Parroquial de Moscari. Es va recuperar gràcies als records que en va tenir Madò Margalida Martorell Mayol (Quela), de quan ella era jove, on recordava que el Fadrí Major, de bon matí, acompanyat d'una colla de Xeremiers anava a cercar les fadrines del poble, per convidar-les a participar de la festa i de l'ofrena a Santa Aina. Aleshores era rector del poble Mn. Bernat Morell, que va acollir la proposta de recuperar aquesta festa amb molta d'il·lusió.
La “festa des fadrí” segueix una mena de protocol que passa per l'elecció del Fadrí Major, per part de les mateixes fadrines del poble, que després, el dia de la festa, són recollides pel Fadrí Major davant casa seva, portant rams de flors, el qual va vestit de pagès i porta una canya verda engalanada o endomassada amb cintes i flors, per acompanyar-les en processó pel poble fins a l'Església per assistir a l'Ofici Major i realitzar l'ofrena floral a Santa Aina. Igualment els fadrins també participen de la festa portant una canya verda endomassada.
L'any 1996 es va introduir la figura de l'abanderat, paper que correspon al jove que l'any anterior va ser el Fadrí Major i que encapçala, després de la colla de Xeremiers, la processó de la festa duent una bandera o estendard amb l'escut del poble brodat.
La fadrina, amb un ram de flors, accepta la invitació, i se suma a la processó per anar a venerar la Patrona Santa Aina.


Comentaris