Goigs al servent de Déu Amadeu. Santuari de Núria (Ripollès, Girona).

GOIGS A LLAOR DEL SERVENT DE DÉU AMADEU VENERAT AL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE NÚRIA (RIPOLLÈS, BISBAT D'URGELL).

Imatge d'Amadeu de Núria al Cambril del Santuari de Núria
Foto extreta d'una postal del Santuari

Vostre nom, ungit d'altura,
té frescor de santedat:
concediu-nos la deu pura
de la vera humilitat.

A Dalmàcia —entre muntanya,
cel i costa— heu nascut.
Sou del Crist vas i peanya
i el vostre aire és la virtut.
El mestratge en vós perdura,
revestit de pietat.
...
Vessa amors l'ermita nova
quan un brau, tenaç i greu,
de sant Gil la cova troba,
i una imatge a cobert seu.
Per la Verge, en la natura,
"Ama-déu", Déu és amat.
...


Campana que té dedicada al Santuari de Núria
Foto: campaners.com

viquipèdia. Amadeu era un pastor de Dalmàcia o Síria, a qui s'aparegué un àngel que li digué que anés a un indret del Pirineu, la vall de Núria, on havia de construir una capella dedicada a la Mare de Déu i on, en una cova, trobaria enterrades una imatge de Maria, una olla i una campana que havien estat d'un home sant, Sant Gil. Amadeu marxà en pelegrinatge (algunes fonts diuen que va ser cap al 1072) i arribà a Núria amb la intenció de trobar aquests objectes i posar-los a la veneració pública, però no ho aconseguí. Ajudat per altres pastors construí una humil capella, on començà a acollir els primers devots que hi anaven.
Amadeu se n'anà sense trobar la imatge, i fou l'any 1079 que a causa de la insistència amb què un bou gratava en un determinat lloc, els pastors descobriren la marededéu, la creu, l'olla i la campana. A partir de la troballa, començà la devoció a la Mare de Déu de Núria a la capella d'Amadeu, on van dipositar-s'hi. La primera missa hi va tenir lloc el 8 de setembre de 1079, presidida pel rector de Queralbs.
Damunt del pla de Núria, a l'anomenat Bosc de Sant Gil, hi ha dues cavitats conegudes com a Cova de Sant Gil i Cova d'Amadeu on la tradició diu que tots dos van viure-hi.
Amadeu és venerat popularment a la zona de la Vall de Núria; sense haver estat beatificat, rep la consideració de servent de Déu, amb la qual apareix als goigs en honor seu.

Veiem com porta a la mà una paleta. Amadeu va tenir el patronatge de manobres i paletes abans de ser substituït per sant Antoni de Pàdua. Font: Arxiu pdf descarregable del Santuari de Núria

Santuari de la Mare de Déu de Núria
Foto: Josep Maria

—Agraeixo a l'Agustí Esteve i Orozco de Nájar l'ajuda en la realització d'aquesta entrada del bloc—. 


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada