Goigs a Santa Maria dels Reis. Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (Barcelonès, Barcelona).

GOIGS EN LLAOR DE SANTA MARIA DELS REIS. PATRONA DE LA SANTA ESGLÉSIA BASÍLICA DE SANTA MARIA DELS REIS O DEL PI DE BARCELONA.


Santa, excelsa Epifania
de Crist, nostre Redemptor.
Pels tres Reis, feu-nos Maria,
dignes de tot vostre amor.

Quan tot just l'Infant Diví,
allà a Betlem és nascut,
de llunyana terra acut
qui li guarda amor sens fi.
Un bellíssim resplendor
als Tres Reis serveix de guia.
...
Sota vostra protecció
teniu el temple del Pi.
Barcelona cerca ací
donar-vos satisfacció.
Volgueu dar vostre favor
al qui devot, s'us confia.



Quadre de l'Adoració dels Reis a la Basílica del Pi de Barcelona.
Cada any, per la festa dels Reis, la segona festa més important de la parròquia, aquest quadre era disposat a l'Altar Major, presidint les celebracions. S'hi pot veure a Maria presentant al Nen Jesús, amb Sant Josep al costat, davant dels Reis, que l'adoren oferint-li els presents. L'Epifania, o la manifestació de Jesús als pobles de la terra, esta aquí exquisidament representada. La composició, els colors i l'admirable penetració psicològica que l'artista ha conferit a les figures centrals, evidencia les mans d'un gran mestre. Juan Carreño de Miranda, pintor de cambra dels Reis Felip IV i Carles II, fou deixeble de Velázquez, i, com ell, va ser membre destacat de l'escola retratista de la cort espanyola al segle XVII. La seva obra es conserva principalment al Museu del Prado. Es desconeix quan va arribar “l'Epifania” al Pi, però ja hi era a finals del segle XIX, encara que l'autoria no es va fixar fins els anys 80 del segle XX.
Foto i explicació extreta de basilicadelpi.com.

Mare de Déu del Pi.
Cap als volts de 1350 l'església del Pi ja comptava amb un Retaule Major amb la imatge de la Mare de Déu. Aquesta imatge devia ser molt estimada, ja que van mantenir-la quant es feu un nou retaule l'any 1508. Gairebé de miracle, es va salvar del bombardeig de 1714 que va destruir la volta de l'església i el Retaule Major. L'any 1745 es substitueix la imatge per una de nova i, presumiblement, es traslladà a la façana del Portal Major, on va estar-s'hi fins a 1936. Durant la destrucció de la basílica va ser fragmentada en trossos i posteriorment recollida i portada a Pedralbes, amb la resta de béns confiscats. Més endavant es va restaurar i retornar al Portal Major i recentment s'ha tornat a restituir al presbiteri com a imatge titular de la basílica.
Foto i explicació extreta de basilicadelpi.com.

Postal antiga amb la Mare de Déu dels Reis
No sé si la Mare de Déu del Pi i la dels Reis és la mateixa (?)

Basílica de la Mare de Déu del Pi de Barcelona.
Foto: Maria Rosa Ferre

Comentaris

  1. Aquí hi ha una postal antiga, és una imatge diferent https://www.todocoleccion.net/postales-religiosas-recordatorios/postal-ntra-sra-reyes-iglesia-pino-barcelona-huec-joaquin-mumbru-h-1955~x187578798

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, això fa més gran el dubte de si la Mare de Déu dels Reis i la Mare de Déu del Pi és la mateixa o no...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada