Nativitat de Maria i les "marededéus trobades"

El 8 de setembre celebrem el dia de la Nativitat de la Verge Maria i és la festa patronal de la majoria dels santuaris marians, on tenen lloc celebracions de caràcter popular.

Mare de Déu del Tura d'Olot, una de les moltes advocacions marianes celebrades en aquest dia.

Què és una "marededéu trobada"? Segons llegendes catalanes, abans de la invasió musulmana, es van amagar figures de la Mare de Déu, que van ser retrobades més endavant per pastors en circumstàncies especials. Les troballes es van transformar en lloc de culte i el seu origen ha estat difós per tradició oral. 

La Mare de Déu, típicament d'estil romànic o romànic tardà, acostuma a aparèixer asseguda i coronada amb el Nen Jesús en els seus braços. És un símbol de la natalitat de la Verge Maria. D'aquesta manera, és un emblema de la fecunditat i un símbol de maternitat. Font: Arquebisbat de Barcelona.

La llista d'advocacions marianes que celebren la seva festa en aquest dia és molt llarga. Al voltant d'aquesta data solen celebrar-se festes o aplecs a la seva ermita o santuari*. Sé que em deixaré alguna i espero que amb la vostra ajuda vagi completant-se (podeu deixar l'aportació com a comentari d'aquesta entrada).

*En algunes ermites o santuaris, tot i correspondre a "marededéu trobada", es celebra l'aplec o festa en altres dates més convenients pel poble.

Mare de Déu... (ordre alfabètic)



Comentaris