Goigs a santa Eulàlia i santa Júlia. Catedral d'Elna (Rosselló, Catalunya Nord).

GOIGS A LES GLORIOSES SANTES EULÀLIA I JÚLIA VERGES I MÀRTIRS VENERADES A LA CATEDRAL D'ELNA. LA SEVA FESTA: EL 10 DE DESEMBRE.

Santa Eulàlia de Mèrida

Puix sou de sempre alabades
en eix molt antic altar:
Elna, oh verges tan amades,
no deixeu d'emparar.

Com celestials poncelles
espellides a la Creu
fóreu, oh, santes donzelles,
enamorades de Déu;
com bessones ajuntades
emsemble al cel vau pujar.
...
A Mèrida, ja amb la vida
Eulàlia poà la fe;
de petita Déu la crida
al martiri amb daler.
En terres molt apartades
en va volen la guardar.

Amb Júlia, sa companya
fuig de casa, d'amagat;
sols té, tretze anys i s'afanya
a no ser flaca al combat.
Les preguntes afrontades
del cònsul sap fer callar.
...


Santa Júlia de Mèrida.

 viquipèdia. Santa Eulàlia sovint apareix associada a Santa Júlia de Mèrida, també una jove martiritzada en la mateixa persecució, la festivitat de la qual també se celebra el 10 de desembre. D'historicitat dubtosa, era germana, amiga o criada d'Eulàlia, segons la font que es consulti. També cristiana, va voler acompanyar Eulàlia; la tradició diu que caminava al davant d'aquesta, però que Eulàlia li digué que, encara que ella anés al davant, seria ella la primera a ésser morta: Efectivament, Júlia va ésser martiritzada després que ho fos Eulàlia. La seva figura va quedar sempre a l'ombra d'aquesta i les fonts més antigues no l'esmenten, com ara l'himne de Prudenci. Hom pensa que pot ésser una figura llegendària, incorporada més tard a la llegenda i potser fruit d'una mala lectura del nom Eulalia, que es transformaria en Iulia en alguna inscripció o manuscrit.




Claustre de la Catedral d'Elna. Foto: Devisme.alain

Església Catedral romànica dels segles XI-XIII amb elements gòtics, va ser la seu del bisbat d'Elna fins que aquest va passar a ser Bisbat de Carcassona el 1801.
El 1817 va recuperar el Bisbat d'Elna-Perpinyà, passant a ser-ne seu principal la catedral de Sant Joan de Perpinyà. Foto: Richard N.

Altar amb les santes. Foto esfèrica de Yann Léchelon.



Comentaris