Quaresma

La Quaresma és un temps de conversió i de pregària tot preparant-nos per a les grans celebracions de la Setmana Santa i la Pasqua.


A continuació alguns Goigs, pregàries i cants quaresmals.

Dimecres de Cendra
Jo pecadorActe de contrició
Cant dels Manaments
Auxili davant la temptació
Càntic a la confessió dels pecats
Per a després de confessar-se
Salm 50 (Miserere)
Afectes del pecador contrit al peu de la Creu
Cant de Penitència: T'estem cridant tota la nit...
Què t'he fet, oh poble meu?
Cant a la Passió de Nostre Senyor Jesucrist
Laments del pecador penedit
Fletxes als cors dels pecadors
Poema convidant a la mortificació: Retrat de l'Esposa de la Creu
La conversió de sant Agustí
Cant de les Obres de Misericòrdia
Himne de Quaresma "Acatist" o "Akathistos" a la Mare de Déu
Goigs de Quaresma a la Mare de Déu del Roser: edició 1, edició 2
Goigs de Quaresma a la Mare de Déu de Paretdelgada
Via Crucis

La Confessió sagramental dels pecats,
una pràctica quaresmal necessària.

La Quaresma comença amb el Dimecres de Cendra i és un temps d'oració, penitència i dejuni. Quaranta dies que l'Església marca per a la conversió del cor. A la Quaresma acompanyem al Senyor durant el temps de preparació que va passar al desert, fent penitència, abans de començar la seva predicació. Acaba el Dijous Sant, que és quan comença la Setmana Santa.
La imposició de les cendres ens recorda que la nostra vida a la terra és passatgera i que la nostra vida definitiva es troba en el Cel.
Les paraules que es fan servir per a la imposició de cendres, són:
- "Recorda't, home, que ets pols, i que a la pols retornaràs"(Gen. 3,19).
- "Convertiu-vos i creieu en l'evangeli" (Mc. 1,15).

Antigament els jueus acostumaven a cobrir-se de cendra quan feien algun sacrifici i els ninivites també usaven la cendra com a signe del seu desig de conversió de la seva mala vida a una vida amb Déu.
En els primers segles de l'Església, les persones que volien rebre el Sagrament de la Reconciliació el Dijous Sant, es posaven cendra al cap i es presentaven davant la comunitat vestits amb un "hàbit penitencial". Això representava la seva voluntat de convertir-se.
L'any 384 dC., la Quaresma va adquirir un sentit penitencial per a tots els cristians i des del segle XI, l'Església de Roma acostuma posar les cendres en iniciar els 40 dies de penitència i conversió.
Les cendres que s'utilitzen s'obtenen cremant les palmes usades el Diumenge de Rams de l'any anterior. Això ens recorda que el que va ser signe de glòria aviat es redueix a res.
La imposició de cendra és un costum que ens recorda que algun dia morirem i que el nostre cos es convertirà en pols. Ens ensenya que tot el material que tinguem aquí s'acaba. En canvi, tot el bé que tinguem en la nostra ànima ens ho portarem a l'eternitat. Al final de la nostra vida, només ens emportarem allò que hàgim fet per Déu i pels nostres germans els homes.
Dimecres de Cendra i el Divendres Sant són dies de dejuni i abstinència. Els divendres de Quaresma són d'abstinència de carn. L'abstinència de carn obliga a partir dels 14 anys i el dejuni dels 18 fins als 59 anys. El dejuni consisteix en fer un sol àpat fort al dia. Aquesta és una manera de demanar-li perdó a Déu per haver-lo ofès i dir-li que volem canviar de vida per agradar-li sempre.

.

Comentaris