Goigs a santa Llúcia. Girona (Gironès, Girona).

GOIGS DE LA SEMPRE GLORIOSA VERGE, Y MARTIR SANTA LLUCIA, VENERADA EN LA MOLT ANTIGUA, Y PARROQUIAL IGLESIA DE SANTA EULARIA SACOSTA DE LA CIUTAT DE GERONA.

Santa  Llúcia. La seva festa és el 13 de desembre.

Entre Verges portentosa,
Entre Martyrs celebrada
Llucia del Senyor Esposa
Siau la nostra Advocada.

De Sicilia en Zaragosa
Fou lo vostre naixement,
De prosapia generosa,
De sanch, y lustre decent;
En la lley de Christo honrosa
Ab molt primor educada.
...
En la Ciutat de Gerona
De Eularia en lo Temple antich
De la vista sou Patrona,
Remey, y amparo molt rich;
Sab tot lo mon, que lo implora,
Que es cosa experimentada.

Teniu Corona gloriosa
De Verge, y Martyr sagrada
Llucia del Senyor Esposa
Siáu la nostra Advocada.


Església de Santa Llúcia Sacosta, que va tenir també l'advocació de Santa Eulàlia de Mèrida i per això en el títol dels Goigs l'esmenta com Santa Eulària Sacosta. Es troba prop del Monestir de Sant Pere de Galligans de Girona, on també hi va ser venerada santa Llúcia amb els seus propis goigs: Verge i màrtir gloriosa..., Entre verges portentosa... Foto: Zarateman.

La muralla de Girona i el campanar de l'església de Santa Eulàlia Sacosta, també anomenada de Santa Llúcia Sacosta per la veneració que hi havia a santa Llúcia en un altar de l'església. Es troba al sector de Sant Pere de Galligans i n'era sufragània l'església de Campdorà. Foto: Enric.

Porta d'entrada a l'església. Primitivament era una petita església de 8 m de llargada per 5 m d'amplada. Amb l'ampliació del segle XVI esdevé una església de planta quadrada amb tres naus separades per columnes cilíndriques de poc gruix i molt baixes. El campanar, destruït per un llamp, fou restaurat al segle XIX, afegint-se un cos molt estret d'estil modernista. Foto: Enric.

Interior. Foto: Enric.


Comentaris