Goigs a sant Frederic. Barcelona (Barcelonès, Barcelona).

GOIGS EN LLAOR DEL GLORIÓS SANT FREDERIC, BISBE I MÀRTIR, VENERAT A LA BASÍLICA DELS SANTS JUST I PASTOR DE LA CIUTAT DE BARCELONA. LA SEVA FESTIVITAT ÉS EL 18 DE JULIOL.

Sant Frederic d'Utrecht

Prelat d'incansable zel
màrtir d'invicte valor,
Sant Frederic, des del cel
dóna'ns ajut i favor.

Del rei Radbod descendent
havent a la Frisia nat,
per pares bons educat
fóreu molt diligentment;
us dotà l'Omnipotent
de gràcia amb llum superior.
...
Oh màrtir, que la puresa
apreciàreu vos tant,
i reprenguéreu constant
el vici de la malaptesa,
de tot pecat la vilesa
feu que mirem amb horror.

Perquè us premià el Senyor
tanta constància i tan zel:
Sant Frederic, des del cel
dóna'ns ajut i favor.Font: Manel Callao al bloc L'aventura gogística

Edició dels goigs d'Antoni Sàbat Aguilera

Nét del rei dels frisons Radbold, va ser ordenat prevere de la diòcesi d'Utrecht i va ser encarregat de la instrucció dels catecúmens. Va ser conseller de l'emperador Lluís el Pietós, a qui acompanyà en moltes campanyes. Va succeir a l'episcopat el bisbe Ricfrid i va continuar amb l'evangelització dels frisons, encarregant d'ella a Sant Odulf. El 829 va assistir al Concili de Magúncia.
Segons una tradició, va ser assassinat mentre celebrava la missa per sicaris de l'emperadriu Judit de Baviera, segona muller de Lluís, de qui havia condemnat públicament els costums. Segons altres, va ser mort pels pagans de l'illa zelandesa de Walcheren, contraris a la seva missió.

Segons una tradició, Frederic acompanya Lluís el Pietós en la conquesta de Barcelona en 801 i fou qui digué la missa d'acció de gràcies el 25 de desembre del mateix any. Una relíquia seva es guarda a l'Església dels Sants Just i Pastor, on en 1883 es dedicà la capella de la Mare de Déu del Roser a Sant Frederic, a instància de la llavors constituïda Societat de Sant Frederic, que tenia com a objectiu el foment d'aquesta devoció. (de viquipèdia).

Altar de Sant Frederic a la Basílica de Sants Just i Pastor de Barcelona
Foto: Zarateman

Comentaris