Goigs a sant Miquel. Barcelona (Barcelonès, Barcelona).

GOIGS EN LLAOR DEL GLORIOS ARCANGEL SANT MIQUEL PATRÓ DE L'ANTIC GREMI ENTRE TENDERS-REVENEDORS DE BARCELONA. VENERAT A LA CAPELLA QUE ES VEU A LA FAÇANA DE L'ANTIGA CASA GREMIAL, ENFRONT DE LA BASÍLICA DEL PI. Any 1960.

Imatge de sant Miquel en la capelleta o fornícula de la Plaça del Pi de Barcelona.
Retall d'una foto de Carlo Silva.

Puix vau defensar en el cel
la divina primacia:
Siau sempre nostre guia.
Protegiu-nos Sant Miquel.

Vós sou qui en l'incomptable
nombre dels alats servents,
mereix per part de les gents
devoció ben remarcable.
Fins excelsa jerarquia
va encimar-vos Déu del Cel.
...
Barcelona en nostre gremi
que uns segles ja ha comptat
excels culte us ha donat
obtenint venturós premi.
Car per Vós la nostra via
és mirada com model.

Vostra imatge en la capella
que veiem davant del Pi,
ens és far que a santa fi
condueix com clara estrella.
Qui amb fe en Vós confia,
mira la mort sens recel.

Font: bibliogoigs


Capelleta de Sant Miquel, patró del Gremi de Tenders-Revenedors, que tenia seu en aquest edifici de la Plaça del Pi de Barcelona. Foto: Carlo Silva.

Albert Cortés a la web de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona:
Aquesta magnífica obra neoclàssica va ser un encàrrec del gremi dels Tenders Revenedors a Salvador Gurri, qui treballà conjuntament amb altres membres del seu taller. Les escultures principals són obra seva, mentre que el disseny arquitectònic és de Tomàs Solanes, deixeble i company de Gurri a l'Escola Gratuïta de Disseny. En la resta d'elements escultòrics, així com també en el grup superior dedicat a Sant Martí, hi intervingueren altres escultors del seu entorn. El conjunt és una de les primeres obres religioses clarament neoclàssiques de Barcelona, molt influïda pels corrents artístics de la cort de Madrid i les directrius sobre la realització de retaules promulgades per Carles III. En aquest sentit hi destaca, a diferència del tardo-barroc, realitzat en fusta, que era habitual a la ciutat, la gran utilització de pedra i de marbre de qualitat procedent de Tarragona i de Carrara. La imatge de Sant Miquel es despulla aquí de la tradicional iconografia de l'àngel guerrer per apropar-se al model classicista de la Victòria (Niké). El gremi de Tenders Revenedors de Barcelona fou fundat l’any 1447 i s'establí a l'església del Pi l'any 1452, encarregant al pintor Jaume Huguet la confecció del seu primer retaule, actualment al MNAC. L'any 1663 es va substituir per un de barroc que fou l'antecessor de l'actual, en aquesta capella. Des de l'any 1798, el gremi té el privilegi pontifici de mantenir la reserva del Santíssim Sagrament. Aquest retaule no va patir danys l'any 1936.

La Casa del Gremi dels Revenedors a la plaça del Pi on hi ha la capella de Sant Miquel. Foto: Google Maps.


Comentaris