Goigs a santa Maria de la Cabeza (beata Maria Toríbia), esposa de sant Isidre.

GOIGS EN LLAHOR SANTA MARÍA DE LA CABESSA, ESPOSA DE SANT ISIDRO, LLAURADOR, Y SE'N FA REMEMBRANÇA EN LO DIA 9 DE SETEMBRE.

Santa Maria de la Cabeza

De vos lo cor s'enamora
Al véureus ja tan ditxosa;
Siau nostra intercessora
Maria, de Isidro esposa.

Nasquereu com una flor
Que en la pedrera boscana
Senzilla pero galana
Despedeix suau olor:
Eix principi de candor
Tingué vostra vida honrada.
...
Com ovella conduhida
Per lo zel del bon pastor,
Os cercá lo Creador
Un consol en vostra vida:
Volguent que ab Isidro unida
Passeu esta vall penosa.
...
Puig que ja arribá la hora
De ser per sempre ditxosa,
Siau nostra intercessora
Maria, de Isidro esposa.


Maria Toríbia (Uceda, s. XII - Torrelaguna, ca. 1175) fou una pagesa castellana, esposa de sant Isidre el Llaurador. És venerada com a beata i coneguda com a Santa María de la Cabeza ("Santa Maria del Cap").
Les seves restes van ésser trobades a l'ermita de la Piedad en 1596, d'on foren traslladades al convent franciscà de Torrelaguna en 1615. Arribaren a Madrid en 1645, a l'oratori de l'Ajuntament i en 1769 s'instal·len, ja definitivament, al retaule de la Colegiata de San Isidro, juntament amb les del seu espòs.
Fou beatificada per Innocenci XII l'11 d'agost de 1697, juntament amb Isidre, confirmant-ne el culte amb la butlla Apostolicae servitutis officium. El 15 d'abril de 1752 Benet XIV concedeix ofici i missa pròpies en honor seu.
El nom popular de María de la Cabeza deriva de la relíquia del seu crani, que es treia en processó com a remei contra la sequera. La seva festivitat és el 9 de setembre i, juntament amb Sant Isidre, també és celebrada el 15 de maig. (extret de viquipèdia).

.

Comentaris