Goigs a la beata Mafalda de Portugal (en castellà).

GOZOS DE LA BEATA MAFALDA, VÍRGEN, REINA DE CASTILLA. SU FIESTA EN 2 DE MAYO*. Año 1887.
*Actualment es celebra l'1 de maig.

Beata Mafalda de Portugal i de Barcelona

Gloria sois de Portugal,
y de Castilla el honor:
Rogad, Mafalda, al Señor
nos libre de todo mal.

Hija de Sancho Primero
y de Dulcia de Aragon,
ya niña á la perfeccion
aspirásteis con esmero:
en Vos vió un claro lucero
la Corte de Portugal.
...
Elegida por esposa
de Enrique, rey de Castilla,
obedecisteis sencilla
á vuestro hermano obsequiosa;
sólo un año piadosa
se os vió en el solio real.
...


Mafalda de Portugal i de Barcelona (ca. 1208 - Amarante, Regne de Portugal, 1256) fou infanta de Portugal i reina consort de Castella (1215-1216). Filla del rei de Portugal Sanç I i de la seva muller Dolça de Barcelona, i germana per tant del rei Alfons II de Portugal i de Teresa i Sança.
El 1215 es va casar amb Enric I de Castella, però per la gran joventut dels dos el matrimoni no fou consumat i el papa Innocenci III l'anul·là l'any següent.
Finalment Mafalda, així com les seves germanes, es féu monja cistercenca. Quan va tornar a Portugal el 1220, visqué al monestir de Lorvão i allí preparà la introducció de la regla del Cister al monestir benedictí de Sant Benet d'Arouca, que li havia donat Alfons II. Hi visqué la resta de la seva vida. L'1 de maig de 1256 Mafalda morí al monestir de Rio Tinto, a Amarante. Quan el seu cos va ser traslladat a Arouca, on és enterrada, el trobaren incorrupte, cosa que generar una forta devoció entorn de la infanta portuguesa. Va ser coneguda, per la seva vida religiosa, com a Mafalda la Vencedora.
El 27 de juny de 1793 va ser beatificada pel Papa Pius VI, acompanyant així a les seves germanes Teresa i Sança, ja declarades beates des de l'inici del segle XVIII. La seva festivitat era celebrada el dia 2 de maig fins el 1969 i ara l'1 de maig. (extret de viquipèdia). 

.

Comentaris