Goigs a la venerable Margalida Armengual (Na Cativa). Costitx (Mallorca).

La venerable Na Cativa,
o bé Na Margalida de Costitx.

De pares desconeguts
a Palma foreu nascuda,
revelan-vos de menuda
com a model de virtuts.
I ja queda endevinada
vostra futura pietat:
Siau la nostra advocada
a prop del vostre Estimat.

Una familia cristiana
de Costitx, vos va adoptar
i foreu per eixá llar
una glòria sobirana.
Amb vos deixà premiada
el Cel, eixa caritat.

De lo nostre Redentô
en Creu, foreu tant devota
que ja en vostre cos s'hi nota
les senyals de la Passió.
Amb mercè tant senyalada
Deu vos ha predestinat.
...
De Jesús Sagramentat
foreu santa enamorada:
Siau la nostra advocada
a prop del vostre Estimat.







Margalida Amengual i Campaner, coneguda com a Na Cativa o Margalida Cativa (Ciutat de Mallorca, 1 o 2 de setembre de 1888 - Costitx, 30 de gener de 1919) fou una laica mallorquina, coneguda per la seva pietat. Ha estat proclamada venerable.
Va ser trobada abandonada, acabada de néixer, el 2 de setembre de 1888, i recollida pels Amengual, que la criaren com a fill a Costitx, on passà la resta de la seva vida. Molt devota, fou una dona pietosa i caritativa, molt estimada a Costitx. Vivia com a terciària franciscana, sota la direcció espiritual del rector del poble, i dedicava molt de temps a la pregària, de dia i de nit, meditant sovint sobre la Passió de Jesús, fins al punt de reviure físicament els dolors de Crist; va tenir èxtasis i episodis místics i aparicions de la Mare de Déu. Tenia gran devoció per l'Àngel Custodi. Sovint repetia la frase: "Tot per Vostre amor, Jesús meu". Coneguda com a Na Cativa i Margalida de Costitx era tinguda per santa a tot Mallorca, tot i ésser laica, i morí en llaor de santedat.
Des del 1969, les seves restes reposen al presbiteri de l'església de Costitx. Molt estimada a Costitx, s'hi conserva la casa on va viure i morir, lloc de pelegrinatge. L'Ajuntament de Costitx la declarà filla il·lustre de la vila l'any 1988. Fou declarada venerable per Benet XVI el 15 de març de 2008, en aprovar-se el decret sobre les seves virtuts heroiques. (extret de viquipèdia).


Església parroquial de Costitx. Foto: Araceli Merino


Comentaris