Goigs a sant Roc, patró de Puiggròs (Les Garrigues, Lleida)

Sant Roc

Roc, per vostra gran virtut
de la divina clemència,
Alcanceu-nos la salut,
guardeu-nos de pestilència.
...
Quan rebéreu la ferida
d'una sageta cruel,
un àngel baixà del cel
a dar-vos salut i vida;
tractant-vos de fer absència
d'aquell poble conegut;
gran sentiment fou tingut
quan partíreu de Plasència.
...
Puix que sou tant poderós
davant Déu omnipotent,
la vostra devota gent
estant confiats en vós,
que de mal de pestilència
seran guardats amb salut,
i a vós tant conegut
amaran amb reverència.


Nota històrica de la devoció de Puiggròs a Sant Roc

La llegenda de sant Roc, a Puiggròs:

Un bon dia,arribà un peregrí fins al nostre poble i tota la gent es queixava de no tenir la imatge de Sant Roc. El peregrí preguntà perquè no en tenien una a la qual cosa la gent contestà que no tenien diners perquè passaven per uns anys de molta misèria per culpa de la sequera. El peregrí els digué que no perdessin la confiança. Demanà hostatge per tres dies i s'allotjà en una casa que després anomenaren cal Roc. Demanà als de la casa si li podien portar el menjar a l'habitació i un tronc de fusta, els de la casa li digueren que sí.

Al arribar al tercer dia quan encara no havia sortit el sol sentiren com el peregrí baixava les escales i els digué que a dalt tenien el que el que poble necessitava. Pujaren i trobaren la imatge de Sant Roc feta d'aquell tronc de fusta que li havien donat el primer dia. A partir d'aquell moment aquella casa s'anomenà cal Roc i els primers anys la processó sortia d'allí.

Agraeixo a Dionís Gutiérrez i Rosich, Mantenidor de la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida, l'aportació d'aquests Goigs.

.

Comentaris