Goigs a sant Cristòfol. El Perelló (Baix Ebre, Tarragona)

Sant Cristòfol
Puix sou protector insigne
d'El Perelló i son veïnat:
Excels màrtir sant Cristòfol,
mireu-nos sempre amb bondat.

Cananea és vostra pàtria
on gaudiu preclar renom,
amb les vostres grans proeses
admirades per tothom.
La història i la llegenda,
arreu les han recordat.
...
En aquesta bella ermita
us preguem pel conductor
imprudent, que corre massa,
o mena sens reflexió.
Volgueu tothora guiar-lo,
fent que meni asserenat.

Escolteu nostra pregària
fent-nos sempre conscients;
sobretot en la hivernada,
entre el gel, la neu i els vents.
I que mai nostre llenguatge,
enllordem amb gest irat.



Ermita de sant Cristòfol d'El Perelló, on també s'hi venera a sant Roc i la Mare de Déu de Montserrat. Arquitecte: Àngel Acosta.

Tal com explica Ricard Vives i Sabaté en l'edició d'aquests goigs: "la història ens diu que a les mitjanies del segle XIX, el còlera es va abatre sense misericòrdia damunt d'El Perelló, i això en tal guisa, que durant l'any 1834 va ocasionar no res menys que 93 morts. En l'hivern del 1854 va tornar a aparèixer aquell temut flagell, originant 20 defuncions, que augmentaren força més en l'any següent, el 1855, en el que només en 40 dies, hom enterrà 81 persones, arribant el total, durant l'any, al nombre de 151 morts. En bona veritat, l'examen dels llibres parroquials on estan anotats aquests detalls fan esgarrifar.
Llavors, i com a darrer conhort, es va fer la pública promesa d'aixecar una ermita al gloriós sant Roc, cercant la seva santa protecció i la seva intercessió davant de Déu.
Mes passaren els dies, mesos i anys... i ha estat per fi, en ple segle XX, quan El Perelló sent l'alegria de restar en pau, si així pot dir-se, amb el seu sant protector, mostrant la bella ermita que li fou promesa durant les hores angoixoses del còlera."



Interior de l'ermita. Foto: Conèixer Catalunya

Comentaris