Goigs a santa Maria de la Cabeza, esposa de sant Isidre. Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona).

GOIGS A LLAOR DE SANTA MARIA DE LA CABESSA VENERADA A L'ESGLÉSIA DE L'EX-CONVENT DE PP. CARMELITES DE VILANOVA I LA GELTRÚ. ONOMÀSTICA EL DIA 9 DE SETEMBRE.

Santa Maria de la Cabeza

De vós el cor s'enamora
al veure-us tan ditxosa;
sigueu nostra intercessora
Maria, d'Isidre esposa.

Naixèreu com una flor
que en la pedrera boscana
senzilla, però galana
despedeix suau olor:
eix principi de candor
tingué vostra vida honrada.
...
La fidel muller heu sigut
que descriu l'Esperit Sant,
aquella que sigué l'encant
en el treball i virtut:
per això haveu merescut
pujar al cel gloriosa.

Puix que ja arribada l'hora
d'ésser per sempre ditxosa,
sigueu nostra intercessora
Maria, d'Isidre esposa.



Maria Toríbia (Uceda, s. XII - Torrelaguna, ca. 1175) fou una pagesa castellana, esposa de sant Isidre el Llaurador. És venerada com a beata i coneguda com a Santa María de la Cabeza ("Santa Maria del Cap").
Les seves restes van ésser trobades a l'ermita de la Piedad en 1596, d'on foren traslladades al convent franciscà de Torrelaguna en 1615. Arribaren a Madrid en 1645, a l'oratori de l'Ajuntament i en 1769 s'instal·len, ja definitivament, al retaule de la Colegiata de San Isidro, juntament amb les del seu espòs.
Fou beatificada per Innocenci XII l'11 d'agost de 1697, juntament amb Isidre, confirmant-ne el culte amb la butlla Apostolicae servitutis officium. El 15 d'abril de 1752 Benet XIV concedeix ofici i missa pròpies en honor seu.
El nom popular de María de la Cabeza deriva de la relíquia del seu crani, que es treia en processó com a remei contra la sequera. La seva festivitat és el 9 de setembre i, juntament amb Sant Isidre, també és celebrada el 15 de maig. (extret de viquipèdia).

Església de Sant Josep de l'Hospital de Sant Antoni Abat. També coneguda com els "Josepets". Va ser erigida com a església dels P.P. Carmelites Descalços.
Foto: Cornelia Bohl Smolders


Comentaris