Goigs a sant Magí. Copons (Anoia, Barcelona).

GOIGS A LLAOR DE SANT MAGÍ VENERAT AL PEDRONET DE COPONS.

Sant Magí a la seva capelleta del pedronet de Copons
Foto: 11299883

Guardeu Copons cada dia
amb vostre zel virtuós.
Oïu el qui en vós confia,
sant Magí molt gloriós.

Doneu aigua ben gentil
a aquest poble que us venera
—als horts i a cada riera—
suplicant-vos ben humil.
Feu-nos sempre companyia
i mostreu-vos generós.

Maria, la nostra mare,
sant Sebastià i sant Roc
són els patrons d'aquest lloc
de sempre i avui encara.
Amb ells i amb vós farem via
per un camí lluminós.
...

Font: bibliogoigs
Informació de l'elaboració i presentació d'aquests Goigs...

Capelleta de Sant Magí al pedronet de Copons
Foto: 11299883

Foto: 11299883

Ajuntament de Copons- Petita  capelleta que antigament estava situada a extramurs del castell, en un dels accessos a la vila des de l’antic Camí Ral en direcció a Calaf. Actualment, aquesta zona està definida pel carrer i el passeig de Sant Magí, i pel carrer del Mur. Es creu que la devoció per part de la població de Copons envers aquest sant està relacionada amb una forta sequera que va patir el municipi.

Al seu interior s’hi trobava una talla de fusta policromada, que desaparegué durant el període de la Guerra Civil (1936-1939), tot i que posteriorment es pogué recuperar. La imatge, de petites dimensions i força malmesa, fou localitzada per un veí del poble al interior del toll del Rector, que estava situat a la riera, sota l’actual pista poliesportiva. Un cop recuperada es guardà a l’església, fins que al 2012, la imatge fou restaurada per la Sra. Joana Llacuna, mentre que la fornícula fou arranjada pel seu marit, el sr. Josep Tort, ambdós veïns de Copons. La imatge fou repintada i se’n restituïren algunes parts malmeses com les mans o l’aigua que surt de sota el bastó, el qual també fou restituït. El barret que porta el sant també s’hagué d’arranjar.

Però durant la festa major d’aquell mateix any, la imatge desaparegué fruit d’un acte vandàlic. Davant d’aquesta situació, en els mesos d’octubre i novembre del 2012, s’organitzà una col·lecta popular per recollir fons per adquirir una nova imatge. Aquesta nova imatge es comprà al taller d’imatgeria religiosa El Arte Cristiano d’Olot i fou beneïda el 13 de gener de l’any 2013.


Comentaris