Goigs a santa Lliberada (en castellà). Antiga parròquia de Sant Cugat del Rec de Barcelona (Barcelonès, Barcelona).

GOZOS EN HONOR DE LA GLORIOSA VIRGEN SANTA LIBRADA, PROTO-MÁRTIR DE LA CRUZ EN EL MODO DE MORIR EN ELLA CLAVADA Y PENDIENTE COMO JESUCRISTO: QUE SE VENERA EN LA PARROQUIAL IGLESIA DE SAN CUCUFATE DE BARCELONA.

Santa Lliberada es celebra el 20 de juliol

Pues os preciais de abogada
del devoto que os implora:
alcanzadnos feliz hora
de nuestra muerte, Librada.

Un rasgo de omnipotencia
se vió en vuestro nacimiento,
por ser todo él un portento
de la divina clemencia:
á Belcagia afortunada
tanta dicha condecora.
...
Digna pues sois, que en acentos
nuestra santa Iglesia os cante
la vírgen fuerte y constante
en los mas bravos tormentos:
á fuerza de ellos labrada,
Débora sois triunfadora.
...


Sant Cugat del Rec era una antiga església parroquial de Barcelona, situada primitivament a un extrem del barri de Santa Maria o de la Bòria, al carrer de Calders, a l'antic camí que anava a Sant Cugat del Vallès, raó per la qual era anomenada sovint Sant Cugat del Camí i també Sant Cugat del Forn, per ésser prop d'un antic forn de la ciutat.
L'erigí el 1023 el canonge Guislabert, més tard bisbe de Barcelona. Es reféu al s. XVII amb la intervenció del Consell de Cent i s'engrandí el 1830. Fou cremada durant la Setmana Tràgica i destruïda el 1936; ara al seu lloc hi ha una petita plaça. El 1944 s'inicià la construcció de l'església al carrer de la Princesa. Aquesta parròquia persistí fins al 2001 quan l'arquebisbe en decretà l'abolició integrant-la a la parròquia de Santa Maria del Mar.
(Extret de l'enciclopèdia Catalana i la Wikipedia).Comentaris