Goigs a sant Roc. Capella del poble submergit de Miralpeix a Tiurana (Noguera, Lleida).

GOIGS A LLOANÇA DE SANT ROC, ADVOCAT CONTRA LA PESTA, QUE ES VENERA EN EL POBLE DE MIRALPEIX, PARRÒQUIA DE LA TORRA, BISBAT D'URGELL.

Sant Roc

Tal és vostra santedat,
Sant Roc, Príncep d'excel·lència;
Serem per vós deslliurats
de contagi i pestilència.

Foreu de molt alt llinatge
i senyor de Montpellier,
dirigint vostre viatge
servint el Déu vertader;
i foreu d'Ell tan amat
com ho diu l'experiència.
...
El poble de Miralpeix
junt amb tota la comarca
us venim a demanar
que ens guardeu de pestilència,
d'aquest mal que ens vol matar
grans i xics sens diferència.

Puig tenim tal advocat,
fem del pecat penitència;
serem per ell deslliurats
del contagi i pestilència.

Font: Amadeu Inglés

L'ermita de Sant Roc de Tiurana va ser submergida l'any 1999 igual que diversos pobles en la construcció de l'embassament de Rialb.
Sant Roc era l'únic lloc religiós que hi havia dins el recinte del poble de Miralpeix, ja que l'església parroquial de Santa Maria de Cluella estava molt apartada del poble i es trobava en estat molt ruïnós.
A la capella de Sant Roc tan sols s'hi deia missa el dia del Sant, la gent de Miralpeix acudia al poble de Tiurana, molt a prop.
Sant Roc era una capella feta amb pedra de carreus, de planta quadrada i una sola nau. La façana tenia la porta d'accés d'arc de mig punt, a la pedra clau hi havia la data de 1772, damunt de la dovella clau hi havia una petita finestreta. A la façana hi havia també una espadanya de petites dimensions amb una campaneta, damunt l'espadanya hi havia una creu. La teulada era de doble vessant. Per accedir a la capella s'havia de pujar dues escales.

Miralpeix abans de ser engolit per les aigües del pantà de Rialb i fotografiat des del riu Segre. Es pot distingir al fons un petit campanar d'espadanya que correspon a la capella de sant Roc. Foto: Anselmo de la Torre.


Comentaris