Goigs a la Mare de Déu del Romaní. Molins de Rei (Baix Llobregat, Barcelona).

GOIGS DE LA MARE DE DÉU DEL ROMANÍ VENERADA A LA CAPELLA DE SANT PERE DEL ROMANÍ DE SANTA CREU D'OLORDE, A LA CARENA DEL COLLCEROLA.


Puix que dels pecadors guia
el Cel us constituí:
Socorreu-nos, Mare pia,
oh Verge del Romaní.

Des d'aquell primer instant
de vostre puríssim ser,
en gràcia resplendiu tant
que aterrau a Llucifer,
la serp traïdora aquell dia
a vostres peus defallí.
...
Sent Mare de l'Increat,
desitgeu ser venerada
en aquesta soledat,
a on esteu disposada
per a ser refugi i guia
a l'estranger i veí.
...
Ja que per ser nostra guia
el Senyor us elegí:
Socorreu-nos, Mare pia,
oh Verge del Romaní.


Segons Joan Amades deu ésser l'únic cas d'una Mare de Déu trobada venerada en una capella pròpia muntanyenca que no porta el nom de la seva advocació.
Diu la tradició que tres pastors la van trobar al costat d'una de sant Pere sota d'un romaní. Tots tres pastors es deien Pere i per això van pensar que era voluntat de la Mare de Déu que la capella es dediqués a sant Pere.

Ermita romànica de Sant Pere del Romaní.

viquipedia. Situada al terme de Molins de Rei, prop del poble, al vessant oest de la Serra de Collserola. Fou construïda el segle xi, es té constància de la seva existència l'any 1001 essent part de la parròquia de Santa Creu d'Olorda.
Vers el segle XVI es va construir una torre de guaita o de senyals adossada al lateral dret, anomenada Torre de Sant Pere Romaní, i un mas anomenat Mas Moriscot, construït al seu voltant. El 1949 l'ermita i la torre van ser declarats com a Bé Cultural d'Interès Nacional. El mas, fou enderrocat a principis del segle XX i la torre, continua al costat de l'ermita. A la segona meitat del segle XX, s'hi van fer algunes obres de conservació no gaire afortunades. Foto: PCB75.


Comentaris