Goigs a sant Eudald. Sorba a Montmajor (Berguedà, Barcelona).

GOIGS DEL GLORIÓS MÀRTIR SANT EUDALD, QUE ES CANTEN EN LA PARRÒQUIA DE SORBA. DIÒCESI DE SOLSONA.

Sant Eudald,
que podria haver estat enterrat on ara hi ha l'església de Santa Maria de Sorba. 

Puix sou de tot aquest poble
devotament invocat:
Sant Eudald, Màrtir tan noble,
siau-nos sempre Advocat.

Per la voluntat Divina
nasquéreu en Lombardía,
eixint de la Idolatria,
com la Rosa de l'espina:
Columna de foc immoble
en el ventre figurat.
...
Sou distingit Protector
de la Parròquia de Sorba,
i potent deslliurador
del mal que apena i destorba;
En secada sou font doble
que nostres camps heu regat.

Puix sou en el Cel immoble
eternament coronat:
Sant Eudald, Màrtir tan noble,
siau-nos sempre Advocat.


viquipèdia: Unes excavacions al final dels anys setanta del segle XX a l'església de Santa Maria, a Sorba municipi de Montmajor, van descobrir unes restes que podrien correspondre a un martyrium aixecat sobre el lloc d'enterrament d'un sant que, per les inscripcions trobades, podria ser Sant Eudald. Això suposaria una revisió de totes les tradicions.
L'edificació, del segle vi, era circular i coberta amb cúpula. L'atribució a Sant Eudald es basa en la inscripció present a la tapa de calç fina que tapava el reconditori de l'ara d'un altar que hi havia damunt de la cambra sepulcral i al bell mig de la rotonda, on es podia llegir: [E]UBALDIS RELIQUIAE SUNT MARTYRIS XRISTI. AMEN. Amb aquesta identificació, es va donar per suposat que l'enterrament situat en aquest edifici pertanyia a sant Eudald. Dins la tomba es va trobar part d'un esquelet, que, si l'atribució fos correcta, seria el del sant.
Cal, però, confirmar que l'edifici era, realment, un martyrium i que l'atribució al sant és adequada, ja que cap document ni tradició anterior esmenta l'existència d'aquest enterrament que hauria estat un centre de culte en algun moment.
Informació més detallada a la web de Joan Arimany i Juventeny...

Església parroquial de Santa Maria de Sorba. A la sagristia de l'església és on l'any 1977 es va trobar l'antic Martyrium. Foto: Jordi Domènech.


Comentaris