Goigs a la Mare de Déu de Tíscar. Martorell (Baix Llobregat, Barcelona).

GOIGS EN LLOANÇA DE LA MARE DE DÉU DE TISCAR QUE ES VENERA EN L'ESGLÉSIA DELS PROHOMS I GREMI DE CONFRARES SOTA L'ADVOCACIÓ DE SANT JOAN, DE LA VILA D MARTORELL.

Mare de Déu del Tíscar.
Foto: Ajuntament de Martorell.

Puix l'Església us canta pia
Verge i Mare del Senyor,
De Tiscar Verge Maria
empareu el pecador.

Fóreu el núvol de gràcia
que vegé el Profeta Elies,
i en Vós trobem tots els dies
remei a nostra desgràcia.
Tan gran fou vostra eficàcia
que concebíreu el Senyor.
...
Martorell, per Vós confia
veure i gaudir del Senyor:
De Tiscar Verge Maria
empareu el pecador.



Capella de Sant Joan a Martorell.
En aquesta capella s'hi va venerar en una fornícula fins el juliol de 1936 una imatge de la Mare de Déu sota el nom de Tíscar. En els últims anys s'ha recuperat aquesta devoció i des de l'any 2009 una reproducció de la Mare de Déu de Tiscar es venera a la Capella de Sant Joan del barri del Pont del Diable. És una representació de la Virgen del Tiscar de Quesada, de la província de Jaén, entregada solemnement per la Confraria a la parròquia de Martorell. Foto: Enric.

La història de la veneració a la Mare de Déu del Tíscar a Martorell ens porta a l'any 1752 quan un soldat holandès de les tropes valones de Granada, anomenat Thomas Hoer, i destinat a la Caserna de Cavalleria de Martorell, es va posar molt malalt i tot encomanant-se a la Mare del Déu del Tíscar, es va curar. Per mediació del soldat holandès, va arribar a la Capella de Sant Joan la imatge d'aquesta Mare de Déu que va ser venerada fins a la seva desaparició l'any 1936 en motiu de la guerra civil espanyola. L’any 1993, l’Associació de Veïns del Pont del Diable va recuperar una celebració tradicional a Martorell. Es celebra la seva festa a mitjans de novembre.

Celebració de la Mare de Déu del Tíscar.
Foto: martorelldigital.cat.


Comentaris