Goigs a santa Llúcia. Navarcles i Sant Fruitós de Bages (Bages, Barcelona).

GOIGS A LLAOR DE LA GLORIOSA VERGE I MÀRTIR SANTA LLÚCIA ADVOCADA DE LA VISTA I PROTECTORA DELS OBRERS DE MANUFACTURAS I. PUIG, S.A., QUE LA VENEREM EN LA CAPELLA DE LA PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE NAVARCLES.

Santa Llúcia que era venerada en la capella de la Fàbrica del Pont Vell, al terme de Sant Fruitós de Bages i parròquia de Santa Maria de Navarcles. Actualment té un altar dedicat a la parròquia de Navarcles.

Puix al Cel teniu posada,
molt amada;
Oh Llúcia, de Crist esposa
oiu-nos, Verge gloriosa.

Amb poca edat vostra vida
fou servida,
de l'alt Déu l'Omnipotència
a mostrar-ne sa excel·lència
i sens mida
observant en sa obediència.
De tantes virtuts dotada...
...
En aquesta vida trista
de la vista
us tenim per protectora,
a qui favor us implora
deu-li vista,
amb llum clara i ben sonora,
guieu-nos, màrtir sagrada...


Capella de la Fàbrica del Pont Vell, actualment fora de culte i és destinada a un bar-restaurant. Els Goigs són del 1959 i l'any 1968 ja consta que no tenia culte.
Foto: Google Maps.

En Llorenç Ferrer publica en el seu bloc una notícia de com es celebrava antigament santa Llúcia a Navarcles, publicada a El Pla de Bages, 29 de desembre de 1925, núm.11861....

Festa de Santa Llúcia a la fàbrica del Pont (29-12-1925)
"En la veïna fàbrica del Pont propietat d’En Francesc Vives, els seus treballadors celebraran com de costum dels demés anys, el dia 1er de any nou, i en la Capella de la mateixa fàbrica, a les onze del matí un solemne ofici dedicat en honor de Santa Llucia, essent confiada la part musical a la tant renombrada cobla “La Principal de Bages” de Manresa.
Acabat l’ofici hi haurà una audició de sardanes per la referida cobla en el gran espaiós barri de la fàbrica, on els dansaires podran lluirse puntejant la dansa nostrada".

Santa Llúcia en una foto antiga de Navarcles, publicada per la Biblioteca de Sant Valentí de Navarcles.


Comentaris