Goigs a la Mare de Déu de la Font Faja. Batet de la Serra, al municipi d'Olot (Garrotxa, Girona)

GOIGS A LLOANÇA DE LA MARE DE DÉU DE FONT FAJA, QUE ES VENERA A LA PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE BATET, BISBAT DE GIRONA.

Mare de Déu de Font Faja

En aquesta clariana
nostra invocació:
Dels apòstols sobirana,
del món la protecció.

En molt humil estança
haguéreu d'infantar,
per a tothom l'esperança
de qui ens ve a salvar.
Sou la dona més galana,
bella sense parió.

Mare que amb benvolença
a les bodes de Canà
a Jesús en confiança
el miracle féu obrar.
Com Font Faja sou fontana
d'aigua viva de debó.

Dolorosa amb fermança
sota la creu vau plorar,
però Jesús sense recança
Joan  per fill us va dar.
Mare nostra, flor boscana,
consol de l'aflicció.

Al Creador amb fiança
li soleu amb ells pregar
de Jesucrist l'ensenyança
que a tothom va donar.
De Batet en sou gençana,
del caminant sanació.

Essent del bac ermitana
visitem vostre racó.
Dels apòstols sobirana,
del món la protecció.

Oh Pare, pel vostre Fill, encarnat en la Verge Maria, que invoquem com a Reina dels Apòstols: Pere i Andreu, Jaume Zebedeu i Joan, Felip i Bartomeu, Tomàs i Mateu, Jaume fill d'Alfeu i Judes Tadeu, Simó el Zelós i Maties; que com ells, enviats a predicar la Bona Nova, fructifiqui amb l'ajuda del vostre Esperit. Amén.
Agraeixo a l'Agustí Esteve i Orozco de Nájar l'aportació dels presents Goigs.

La Font Faja, on hi ha un relleu de la Mare de Déu. Es troba a Batet de la Serra. El Nen amb els braços estesos sembla enviar-nos a predicar la Bona Nova, i per això també se l'anomena Reina dels apòstols.
Foto: J.Mora


L'Agustí Esteve també aporta les següents explicacions: 

Aquesta Font que és sota l’altiplà de Batet, a les obagues de Sant Cosme de Begudà, la Penya hi ha passat un parell de vegades, com a mínim, fent el Camina-Gats, per això varem fer aquests goigs.  Des de la Font de la Salut o més amunt a cal Pacient s’hi va amb un camí força planer, amb entrades i sortides pels diferents recs, Tot el camí trobem indicadors cap a Batet, cap a Sant Cosme, cap el Xalet..., a més tot és acuradament fressat i estassat, fins i tot la font neta i amb rams, amb petits jardinets que ens recorden que aquells lliris són de jardineria. Tot això ho neteja, i va cada dia que no plogui a caminar dues o tres hores en Ramon Costa i Batlle, nascut a Les Tries de Santa Pau i que després va anar a viure a Les Tries d’Olot.
A la Font hi ha una imatge feta per Joan Roqué Cargol, de pòrtland que anava posant a les diferents fonts, aquesta li va posar el nom de Reina dels Apòstols. La seva celebració seria el dissabte (dia de la Mare de Déu) i per tant el dia abans de la Pentecosta. Reina dels Apòstols perquè Maria, després de la mort de Crist es reunia a pregar amb els apòstols esperant la vinguda de l’Esperit Sant.
Els goigs no en parlen, perquè ho donem per suposat, “faja” és la fruita de l 'arbre dit faig, que es fa als bacs on hi toca menys el sol, no pensaven que hi ha persones que viuen a menys alçada i no és terra de faigs o fajos com diuen els occidentals.

.

Comentaris