Goigs i Novena a la Mare de Déu de la Riera. Les Borges del Camp (Baix Camp, Tarragona)

Mare de Déu de la Riera a les Borges del Camp

Estel de l'alba matinera,
Miracle cèlic de claror,
Mare de Déu de la Riera,
sigueu la nostra Mitjancera
davant de Crist nostre Senyor.

Sou de Les Borges la Patrona,
l'altar teniu en un verger,
de llum i olor porteu corona
i us fa una coma de dosser;
per Vós rumbeja l'olivera
i el dret xiprer esperançador.
...
Els borgetans la vostra cara
miren tothora embadalits,
car sou la nostra dolça Mare,
que ens alleteu en vostres pits:
font d'esperança i fe sencera,
de caritat vital llavor...
...
Estel de l'alba riallera,
que ens encisa amb la claror,
Mare de Déu de la Riera,
sigueu la nostra Mitjancera
davant de Crist nostre Senyor.



Mare de Déu de la Riera. Va ser coronada canònicament
el 8 de setembre de 1916.


Ermita de la Mare de Déu de La Riera, a Les Borges del Camp,
situada a un quilòmetre de la vila. Foto d'Àngela Llop

Mare de Déu de La Riera (Les Borges del Camp). Talla romànica de fusta policromada, d'uns 90 cm d'alçària, segurament del s. XIII. A l'ermita s'hi venera una fidel còpia de guix.

NOVENA A LA MARE DE DÉU DE LA RIERA DE LES BORGES DEL CAMP:

Princesa excel·lentíssima, Senyora ennoblida amb totes les gràcies possibles a pura criatura, Mare piadosíssima, Esperança dels pecadors, Estany de les més saludables aigües que mai no ha pogut infectar el mortal contagi de la culpa, Riera abundosa per on dimanen els benèfics cabals de les divines misericòrdies:
Alenada la nostra esperança en la vostra maternal benignitat, us presentem les nostres súpliques perquè, amb la vostra poderosa intercessió, siguin ateses a la Reial Audiència de la Divina misericòrdia. En Vós confiem tots els nostres negocis, com a Mare de pietat i clemència. En Vós posem tots els nostres encerts, com a Patrona fidelíssima dels fills de l'Església. I a vostre càrrec deixem tots els nostres augments, com a Benefactora universal dels vostres servents i devots. Eia, doncs, Reina nobilíssima, difoneu pel canal de la Riera el copiós corrent dels auxilis i gràcies, perquè experimentant benèfica la vostra liberal mà, triomfem dels nostres enemics: món, dimoni i carn; i obtinguem tot el que us supliquem en aquesta novena, si és del diví beneplàcit, honor i glòria vostra, profit i salvació de les nostres ànimes. Amén.

Cartell de la Festa Major de
Les Borges del Camp. 2011.

DEPRECACIONS:
Riera inestroncable, de fe i de caritat, Doll refrigerant d'esperança! Lleveu-nos, si us plau, tota aridesa omplint les mines d'aigua i els esperits de fe. Avemaria.
Imatge transparent de la Bellesa eterna, intacta com la neu que adorna els cims! Doneu-nos el sentit de la puresa, senyal i garantia del veritable amor. Avemaria.
Estel de l'Alba matinera, Espurna precursora del nou Pentecostès! Convertiu els focs de la gran festa en obres flamejants d'autèntica germandat. Avemaria.
Roser tot l'any florit de santedat i gràcia, esclat misteriós de la Bondat de Déu! Endolciu-nos el dur pelegrinatge donant-nos pau i joia, treball i benestar. Avemaria.
Arbre plantat pels segles al recer de l'ermita! Xiprer incorruptible que ens signa el Paradís! Arreleu ben endins de la nostra vida. Que cap vent de moda no ens pugui apartar de Déu. Avemaria.

LLOANCES:
Déu vos salve, Reina nobilíssima: Paradís de delícies, on tenen els fills d'Adam la veritable fruita per a deslliurar-se de la mort.
Mar immensíssim on la militant Església té les aigües de la salut i l'afluència de les gràcies.
Aurora claríssima i sagrada Precursora del diví Sol de Justícia.
Déu vos salve, Judit poderosíssima, que amb el vostre inexpugnable valor destruïu l'infernal Holofernes i deslliureu el vostre poble del captiveri de la culpa, que li havia trencat els aqüeductes de la divina Gràcia. Núvol resplendent per la claredat de la innocència. Arc formosíssim en senyal de la promesa divina de perdonar els pecadors.
Déu vos salve, brillantíssima Torxa, que encesa des del principi de la vostra formació, mai no quedàreu privada de la divina Llum, Muntanya de puresa i habitació digníssima del Fill de Déu.
Déu vos salve, Font perenne i celestial Riera per on se'ns comunica l'aigua de les divines gràcies.
Déu vos salve, Filla de Déu Pare. Déu vos salve, Mare de Déu Fill. Déu vos salve, Esposa de l'Esperit Sant. Déu vos salve, temple i sagrari de la Santíssima Trinitat. (Cant dels goigs)

ORACIÓ FINAL:
Preguem. Oh Déu! Heu volgut que els fills de les Borges del Camp honoréssim la Santíssima Mare dels creients en l'advocació de la Riera.
Concediu-nos de viure cada vegada més aquesta devoció tan nostra, per tal que, mentre ens associem, joiosos, amb els nostres avantpassats en una mateixa honorança, tinguem l'esperit i el cor obert a tota legítima renovació. Us ho demanem per nostre Senyor Jesucrist, nat de la Verge Maria. Amén.


Comentaris