Laments de les Ànimes del Purgatori (en castellà). Antic cementiri de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona (Barcelonès, Barcelona).

DOLOROSOS LAMENTOS DE LAS BENDITAS ALMAS DEL PURGATORIO, QUE SE CANTAN EN LA CAPILLA DEL SANTO CHRISTO DEL CEMENTERIO DEL SANTO HOSPITAL GENERAL DE SANTA CRUZ DE BARCELONA.


Oid mortales piadosos,
y ayudadnos à alcanzar,
que Dios nos saque de penas,
y nos lleve à descansar.

O vosotros caminantes,
suspended, oíd, parad,
bastará solo el oírnos
à mover vuestra piedad:
Oy pide nuestra afliccion,
que querais cooperar.
...
Atiende, y mira Christiano,
que en aqueste Cementerio
tal vez tus Padres, y Deudos
esperan de tí el remedio:
Sufragios, y Sacrificios
te suplícan, sin cessar.

Fieles Christianos, Amigos,
dad credito à estos lamentos,
obrad bien, afuera culpas,
para huìr destos tormentos:
Socorro, piedad, alivio,
concluimos con gritar,
que Dios nos saque de penas,
y nos lleve à descansar.

Font: Biblioteca de Catalunya

Font: Biblioteca de Catalunya

Font: Biblioteca de Catalunya

Font: Biblioteca de Catalunya

L'Hospital de la Santa Creu fou, entre 1401 i 1926, l'hospital general de la ciutat de Barcelona, instal·lat en un edifici gòtic del segle XV. Es va crear amb la finalitat de reunir en un sol edifici els diferents hospitals que hi havia a la ciutat.
L'antic hospital, traslladat el 1930 a l'edifici bastit per l'arquitecte Domènech i Montaner a l'Eixample, fou adquirit per l'Ajuntament de Barcelona el 1921. D'aleshores ençà és ocupat per la Biblioteca de Catalunya (1931, oberta el 1940), l'Escola Massana (1935) i l'Escola Universitària de Biblioteconomia i Documentació (1935), mentre que la casa de Convalescència torna a ser des del 1982 seu de l'Institut d'Estudis Catalans. Foto: Canaan.

On ara hi ha la plaça dels Jardins del Dr. Fleming, darrera de l'antic Hospital, hi havia fins al segle XVIII el Cementiri de l'Hospital amb la seva capella del Sant Crist. Més informació d'aquest Cementiri i espai... 


Comentaris