Goigs a santa Joaquima de Vedruna

GOIGS A SANTA JOAQUIMA DE VEDRUNA DE MAS

Santa Joaquima de Vedruna

Joaquima de Vedruna,
resplendent de santedat:
concediu-nos una engruna
de la vostra Caritat.

Ja en anys de la infantesa
tant amàreu el Senyor,
que us sentíeu tota encesa
del foc més abrusador.
La dolcíssima escomesa
mai en vós no s'ha frenat.
...
Santa sou barcelonina,
nada a l'ombra d'aquell Pi
que la Rosa sense espina
per bell símbol s'escollí.
Barcelona a vós s'inclina:
empareu la gran ciutat.

Defenseu-nos, oportuna,
de les urpes del Malvat:
concediu-nos una engruna
de la vostra Caritat.


Santa Joaquima de Vedruna i Vidal (Barcelona, 1783 - 1854), religiosa catalana, fundadora de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat o Vedrunes. Va néixer a Barcelona, al carrer de l'Hospital, el 16 d'abril de 1783, al si d'una família benestant d'arrels cristianes profundes, pertanyent a l'aristocràcia i la burgesia intel·lectual de la ciutat. 
Als 12 anys sol·licità de ser admesa al Monestir de monges Carmelites de l'Encarnació, al carrer de l'Hospital, a poques passes de casa seva, però la priora ajornà l'ingrés a causa dels seus pocs anys. 
Finalment, acceptà la proposta matrimonial del vigatà Teodor de Mas i Solà, jove advocat de 24 anys que exercia el seu ofici a Barcelona com a procurador de número de la classe de nobles al Col·legi de la Reial Audiència, primogènit de nou germans en una família de terratinents pertanyent a la noblesa rural de Vic, propietària d'un extens patrimoni, amenaçat, aleshores, per diversos plets.
Joaquima i Teodor es casaren a l'església de Santa Maria del Pi, la mateixa on havia estat batejada, el Diumenge de Pasqua, 24 de març de 1799. Del matrimoni nasqueren 9 fills. Després de quedar vídua als 33 anys va encarrilar els fills i finalment abraçà la vida religiosa. Va ser canonitzada l'any 1959 pel papa sant Joan XXIII. La seva festivitat és el 22 de maig.
Pel seu matrimoni amb Teodor de Mas, sovint se l'anomena Joaquima de Vedruna de Mas. 

Mas Escorial de Vic que havia estat propietat del seu marit. Va ser on va néixer la Congregació que va fundar. Hi ha la sepultura de la santa.
.

Comentaris