Goigs a la beata Joana de Tolosa

GOIGS DE LA BEATA JOANA DE TOLOSA, DEL ORDE DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. SA FESTA ALS 31 DE MARS.

Beata Joana de Tolosa, que no s'ha
de confondre amb la comtessa
Joana I de Tolosa.

Concediu al qu' ho demana
Vostra protecció y favor:
Bella flor carmelitana,
Daunos puresa y amor.

De la casa de Tolosa
Y son vell arbre comtal,
Sou la branca més hermosa,
Més florida y celestial;
Angel sou en carn mortal,
Ple de gracia y de candor.
...
Jesús clava en vos la vista:
—Vina, vina, del Carmel
Deixa ja la terra trista,
Colom blanch, y vola al cel:
Ja está teixit lo teu vel;
Ja t'espera 'l trono d'or.
...


(de viquipèdia): Joana va néixer en començar el segle XII a Tolosa, en al si d'una família noble del regne de Navarra. Va tenir una vida dedicada a la pregària i la pietat. En 1265, arribaren a Tolosa els primers carmelites procedents de Palestina i hi fundaren un convent. La fama de santedat dels religiosos, i la seva devoció a la Mare de Déu, s'estengué ràpidament.

Joana s'adreçà al prior sant Simó Stock per demanar-li d'ingressar a l'orde d'alguna manera, vivint amb el mateix carisma i la mateixa regla. Encara que alguns autors en parlen com d'una monja, la dona va viure com a laica, fora de qualsevol convent, en una ermita propera al dels carmelites, reclosa i vivint seguint la regla de l'Orde del Carmel i havent fet vots simples. Passà la resta de la seva vida vivint en gran austeritat i fent oració, a més d'ajudar malalts i pobres. Encoratjava els nens i joves a fer caritat als necessitats. Morí en 1286.

Per aquesta opció de vida, és considerada el primer membre i fundadora del Tercer Orde del Carmel, que agrupa els laics que viuen al món d'acord amb la regla carmelita. El tercer orde es constituirà oficialment l'octubre de 1452, quan Jean Soreth n'obté l'aprovació del papa Climent V.

.

Comentaris