2 de febrer: la festa de la Candelera.

Mare de Déu de la Candela

El dia 2 de febrer, quaranta dies després del Nadal, es celebra la Presentació del Senyor, antigament Purificació de Maria, i popularment la Candelera (pel ritu de la llum).

La Candelera és la Mare de Déu patrona dels cerers i dels electricistes; patrona de Castelló d'Empúries i venerada a Esponellà.
Altres advocacions marianes: Candela (Valls), Candelaria (Tenerife), Ajuda (Barcelona), Llum (Barcelona), Calle (Palència)...

Aquesta festa, la Candelera, és d'origen oriental. Fins al concili Vaticà II se celebrava com a festa principalment mariana, però des de llavors ha passat a ser en primer lloc cristològica, ja que el principal misteri que es commemora és la presentació de Jesús al temple i la seva manifestació o trobada amb Simeó. El centre, doncs, d'aquesta festa no seria Maria, sinó Jesús. Maria entra a formar part de la festa pel fet de dur en els seus braços Jesús, i està associada a aquesta manifestació de Jesús a Simeó i a l'anciana Anna. Fins al segle VII no es va introduir aquesta festa en la litúrgia d'Occident. Al principi, com a Orient, se celebrava la Presentació de Jesús més que no pas la Purificació de Maria. Quaranta dies després del naixement de Jesús, Maria i Josep van dur el nen al temple per presentar-lo al Senyor, segons la llei de Moisès (Ex 13,11-13), i Maria es va sotmetre alhora al ritu de la purificació de les joves que havien donat a llum (Lv 12,6-8). Els diversos aspectes d'aquest esdeveniment han configurat la festa d'aquest dia, que tanca les solemnitats de l’Encarnació.

Es commemora, en primer lloc, la Presentació del Senyor, però també revivim la trobada amb Simeó, símbol de la trobada del Senyor amb el seu poble.
De manera secundària celebrem la purificació ritual de la Mare de Déu, tot i que durant molt temps el 2 de febrer fos la festa de la Purificació de Maria.

La Presentació de Jesús al Temple, a la Sagrada Família de Barcelona.
Foto: Josep Maria Melcior.

.

Comentaris