2 de febrer: la festa de la Candelera.

Mare de Déu de la Candela

El dia 2 de febrer, quaranta dies després del Nadal, es celebra la Presentació del Senyor, antigament Purificació de Maria, i popularment la Candelera (pel ritu de la llum).

La Candelera és la Mare de Déu patrona dels cerers i dels electricistes; patrona de Castelló d'Empúries i venerada a Esponellà i Mataró.
Altres advocacions marianes: Candela (Valls), Candelaria (Tenerife), Ajuda (Barcelona, Balenyà, Sant Feliu de Vallcarca), Llum (Barcelona, Pallerols de Rialb), Purificació (Riner), Blau (Lleida), Calle (Palència)...

Aquesta festa, la Candelera, és d'origen oriental. Fins al concili Vaticà II se celebrava com a festa principalment mariana, però des de llavors ha passat a ser en primer lloc cristològica, ja que el principal misteri que es commemora és la presentació de Jesús al temple i la seva manifestació o trobada amb Simeó. El centre, doncs, d'aquesta festa no seria Maria, sinó Jesús. Maria entra a formar part de la festa pel fet de dur en els seus braços Jesús, i està associada a aquesta manifestació de Jesús a Simeó i a l'anciana Anna. Fins al segle VII no es va introduir aquesta festa en la litúrgia d'Occident. 
Quaranta dies després del naixement de Jesús, Maria i Josep van dur el Nen al temple per presentar-lo al Senyor, segons la llei de Moisès (Ex 13,11-13), i Maria es va sotmetre alhora al ritu de la purificació de les joves que havien donat a llum (Lv 12,6-8). Amb aquest ritu de la purificació i al presentar el seu nadó les mares feien una petita ofrena. Fruit d'aquesta entrega a Déu, en aquest dia també es celebra la Jornada Mundial de la Vida Consagrada.

En aquesta festa també revivim la trobada de la Sagrada Família amb Simeó, símbol de la trobada del Senyor amb el seu poble. La benedicció de les espelmes recorden les paraules de Simeó "Llum que es reveli a les nacions, glòria d'Israel, el teu poble" (Lc 2,32). 
Tot i que les festes de Nadal litúrgicament es tanquen amb el Baptisme del Senyor (el diumenge després d'Epifania o Reis), hi ha qui considera que s'acaben per la Candelera, al cap de quaranta dies del Naixement de Crist.

La Presentació de Jesús al Temple, a la Sagrada Família de Barcelona.
Foto: Josep Maria Melcior.


Comentaris