Goigs a sant Grau. Albons (Baix Empordà, Girona)

GOIGS EN LLOANÇA DEL GLORIÓS SANT GRAU, ABAT, QUE ES VENERA EN LA SEVA ERMITA DE LA PARROQUIA D'ALBONS.

Sant Grau

Puig que del Rei de la gloria
del tresor teniu la clau.
Al devot que en Vos confia
afavoriu-lo Sant Grau.

Vostres pares desitjaven
lo fruit de benedicció
i cada dia pregaven
tots a Déu Nostre Senyor
singular mercè reberen
amb els quals al Cel estáu.
...
Veneren els cristians
en Albons vostra capella
els malalts, coixos i sans
alcancen salut novella
de llams i de pedregades
als qui us invoquen guardau.

Puig al Cel teniu posada
i a tots els bons aguardau
al devot que en Vos confia
afavoriu-lo Sant Grau.


Ermita romànica de Sant Grau, al poble d'Albons.
Es fa l'aplec, amb peregrinació i Missa el segon diumenge d'octubre.
Foto: Anna Serra, a qui agraeixo l'aportació d'aquests goigs i d'aquesta foto.

Aquesta modesta capella romànica es dreça a mig camí del Puig Segalar, enmig de boscos de pins i alzines, i s'hi accedeix fàcilment pel camí que va des de la Creu fins dalt el turó i cap a Garrigoles.
Del primitiu temple només en queda la nau, rectangular i senzilla. L'absis ha desaparegut i en el seu lloc es va aixecar un mur en angle recte respecte els més llargs, que constitueix la façana principal de l'edifici i en el que s'hi va obrir la porta d'accés, de manera que el temple ara està girat, amb la porta a llevant i la façana romànica original convertida en capçalera una vegada tapades totes les obertures.
Malgrat que no hi ha dades documentals que ho puguin confirmar, sembla que l'estructura romànica original és del s. XI, mentre que l'actual façana pertany al s. XVIII.
Gràcies a la restauració del 1986 es van poder recuperar alguns elements arquitectònics i l'aspecte original de bona part de la nau. Es van tornar a obrir algunes obertures que estaven tapades, finestres i la porta primitiva; fou retirada la capa d'enguixat modern de les parets interiors i la volta i es va refer l'enrajolat del terra.
Durant anys l'ermita de Sant Grau ha gaudit de la veneració popular. Des de sempre, sense que es conegui cap període d'interrupció, el dia de Sant Grau, el 13 d'octubre, els veïns d'Albons i rodalies pugen a l'ermita pel vell camí per celebrar la diada. Com que el temple es troba tancat durant la resta de l'any, la imatge del Sant es desa a l'església del poble, però se'l puja expressament aquell dia per celebrar el culte.
(Extret de la web de l'Ajuntament d'Albons)

Cobla de sardanes a l'Aplec de Sant Grau
Foto: Can Baus


Comentaris