GOIGS DEL GLORIÓS ABAD SAN ADELELM, VULGARMENT ANOMENAT SANT LESMES, PATRÓ DE BURGOS. LA FESTA DEL QUAL SE CELEBRA EN LO DIA 20 DE JANER*.
*Actualment es celebra el 30 de gener.
Hermós y brillant estel
del Ordre benedícti:
Feu Sant Lesmes qué del cel
no deixem may lo camí.
Vegéreu la llum primera
al nort de França en Laudun
y la militar carrera
seguíreu sens vici algun;
mes la deixáreu fidel
guiat per impuls diví.
...
Desitjant la quietut
y lo viurer ignorat,
en Espanya habent vingut
de Alfons sisé demanat,
prop de Búrgos vostre zel
un monastir establí.
...
![]() |
Font: bibliogoigs |
Viquipèdia - En morir els seus pares va abraçar la vida religiosa: va repartir els seus béns entre els pobres i va anar en pelegrinatge a Roma. Va ordenar-se sacerdot a Clarmont d'Alvèrnia. Es va fer monjo benedictí i el 1077 va ser abat al monestir de La Chaise-Dieu, en Alvèrnia, deixant el càrrec dos anys més tard. El 1081, va ser cridat a Castella per la reina Constança de Borgonya, esposa del rei Alfons VI de Castella i d'origen francès, perquè hi substituís el ritu litúrgic mossàrab per la nova litúrgia romana.
Ja a Castella, va fundar a Burgos el monestir benedictí de San Juan Evangelista, on va establir-se i del qual va ser abat; hi atenia als pelegrins del Camí de Sant Jaume. A més, va aixecar un convent, una església i un hospital, i va començar la canalització del riu Vena, acabant així amb les malalties que provocava l'estagnació de les aigües i guanyant terres per al conreu. Va participar en la reconquesta de Toledo el 1085, travessant el riu Tajo, que anava crescut, i animant l'exèrcit per entrar així a la ciutat, cosa que va ser tinguda com a prodigi del monjo.
A Burgos, va continuar exercint la caritat al monestir i l'hospital. Va morir a la seva abadia l'any 1097, essent-hi enterrat; sobre la seva tomba, al segle xiv, va edificar-se l'actual església de San Lesmes, a Burgos; el sepulcre actual és del segle XVI.
Venerat com a sant des de la seva mort, aviat és nomenat sant patró de la ciutat de Burgos, ja en temps d'Alfons VII de Castella.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada