Goigs a la Mare de Déu de Benifallet (en castellà). Benifallet (Baix Ebre, Tarragona).

GOZOS QUE SE CANTAN EN LA PARROQUIAL IGLESIA DE BENIFALLET, À LA SANTISSIMA VIRGEN MADRE DE DIOS, Y À SU PRODIGIOSA IMAGEN QUE SE VENERA EN LA IGLESIA ANTIGUA DE DICHO LUGAR.

Mare de Déu de Benifallet (s. XIII)
Foto: Ajuntament de Benifallet

Pues es grato en vuestro oido
el eco de nuestro amor;
amparad al Pecador,
socorred al Desvalìdo.

Sacudido ya el yugo
del Sarraceno furor,
creemos que el conquistador
Rey, os nos dexò por muro;
queda el Lugar sin temor
siendo por Vos defendido.
...
Los desmanes de la Guerra
hasta Vos no respetaron,
y en vuestro Templo dexaron
hasta las Aras por tierra;
desluciendo el resplandor
de vuestro Trono lucido.
...

Font: Biblioteca de Catalunya

Ajuntament de Benifallet. Aquesta marededeu es va trobar per casualitat a Benifallet el 2006 amagada al terra de l'ermita. És una marededeu del segle XIII, una talla de fusta policromada de transició entre el romànic i el gòtic, un fet "excepcional", segons els experts, perquè l'art litúrgic romànic és pràcticament inexistent a les Terres de l'Ebre i a la Catalunya Nova en general. La talla, de 86 centímetres d'alçada per 35 d'amplada, representa la Mare de Déu coronada, en una posició frontal molt hieràtica, un tret característic del romànic. Per contra, els plecs de la túnica i el fet que la verge s'estigui aguantant el mantell amb la mà esquerra són característiques més pròpies del gòtic. Li falta la mà dreta, i tot fa pensar que hi sostenia el nen Jesús, també desaparegut. 
Hi ha un inventari de l'art i la diòcesi de Tortosa que el 1935 va realitzar mossèn Manuel Milian Boix on parla d'una talla de fusta de la Mare de Déu de Benifallet que el religiós va datar del segle XIV, i precisa que tot indicava que havia estat repintada. Així, el més possible és que aquesta Mare de Déu trobada l'haguessin amagat durant la Guerra Civil sota el terra de l'ermita. El que sorprèn és que després de la guerra ningú se'n tornés a recordar més. La casualitat la va fer reaparèixer, arran d'unes obres rutinàries per canviar el terra de l'ermita.
El 31 de gener de 2009 es va instal·lar en una vitrina de seguretat en una capella lateral de l'església parroquial de Benifallet. Es va optar per l'església al centre del poble, en comptes de l'ermita, l'espai originari de la talla, per motius de seguretat.

Santa Maria de Benifallet, antiga església parroquial i on es venerava aquesta imatge de la Mare de Déu, retrobada el 2006 i ara exposada a l'actual església parroquial. Foto: Juan Emilio Prades Bel.

Foto: Diputació de Tarragona a la web poblesdecatalunya.cat


Comentaris