Goigs a sants Abdon i Sennen. Torrelavit (Alt Penedès, Barcelona).

GOIGS DELS GLORIOSOS SANTS MARTYRS ABDON, Y SENNEN, QUE SE VENERAN COM A PATRONS EN LA PARROQUIAL IGLESIA DE STA. MARIA DE LA VID.

Sants Abdon i Sennen a l'església de Santa Maria Magdalena del Pla (Alt Penedès). S'ha perdut la seva veneració a l'església de Santa Maria de Lavit d'on procedeixen els goigs. Fotos: 11299883.

Puix de Deu sou tant honráts,
vostres llohors cantarém:
Martyrs Abdon, y Sennén,
dels Pagesos advocáts.

Persia vostra Patria es,
y real vostre llinatge,
richs, pios, y tant christians,
que als Faels dáreu coratge:
Als Sants Martyrs sepultura,
y als pobres grans caritáts.
...
Teníu sempre molt guardáts
als devóts que vos invocan,
guardáunos de tempestáts,
y dimonis quens provocan:
De contagi, y malaltias,
puix per nos sou reclamáts.

Puix de Deu sou tant amáts,
de cor vos invocarém:
Martyrs Abdon, y Sennén,
siáunos sempre advocáts.

Font: 11299883

La següent informació és extreta de malandia.cat i continguda també a flickr:

... L’advocació a aquests sants a finals del segle XV era ben present al terme de Pla i Lavit (llavors un sol poble); i d’aquesta època deuria venir la seva veneració a les esglésies del territori (avui continuant al Pla, i perduda a Lavit).

Mes endavant trobem que el 30 de juliol es celebrava un aplec en honor als antics patrons dels pagesos catalans (Abdó i Senén) al lloc conegut per la Creu de Lavit (terme de Lavit ,avui pertanyent al poble de Torrelavit). Sembla ser, segons la tradició oral, que es celebrava des de finals del segle XVIII. En aquest lloc, petit coll de muntanya amb molt boniques vistes a la vall de Mediona-Riudebitlles i la serra de Montserrat, hi acudien els feligresos de les esglésies de Santa Maria de Lavit, i de Sta. Magdalena del Pla del Penedès, que hi anaven en processó, tot portant cadascuna la seva creu processional. Allà junts cantaven els goigs als sants màrtirs esmentats, tot demanant-los-hi de ser preservats de les pedregades o calamarsades d’estiu, que tan mal ocasionaven en els conreus. Després de la cerimònia religiosa, es duia a terme un àpat tradicional consistent amb pa pastat amb blat de la darrera collita; i ceba de les hortes dels dos llocs, que sembla gaudia de molt bona anomenada als contorns. Era la anomenada festa ‘del pa i ceba’. Aquests dos patrons eren tinguts com a tals a les dues esglésies. Com hem dit, al Pla encara hi continua, mentre que a Lavit ja fa molts anys s’ha perdut la advocació.
Aclarim que Pla i Lavit formaven un sol municipi, amb capital eclesiàstica a Lavit; i capital administrativa al Pla del Penedès.

(…) Es conserven els goigs dels dos sants (de data aproximada del 1880), els quals avui sols son venerats ja al Pla, on es conserven dues imatges elaborades d’argila per l’escultor Josep Ricard, que flanquegen l’altar major de l’església de Sta. Magdalena del Pla. En aquest poble porten el nom dels sants un carrer i les escoles públiques. També hi hagué la Confraria dels Sants Abdó i Senén. I també es va crear al 1981 el Club d’Hoquei (sobre patins) Sants Abdó i Senèn, que més tard s’inscriurien com a Club Patí del Pla”. Agraeixo la generositat de Pere Rovira, per la informació, prou extensa, interessant i que compensa bona part del buit informatiu que hi ha, a hores d’ara, en recerques sobre etnologia i sobre religiositat popular en relació amb els Sants de la Pedra.

Església de Santa Maria de Lavit (Torrelavit)
Foto: Àngela Llop


Comentaris