Ritual de les exèquies al donar sepultura d'un difunt al cementiri

—Selecció de textos del "Ritual de les exèquies" Ed. Balmes i Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 1999—

(A l'arribar al sepulcre, el celebrant el beneeix, si encara no és beneït, abans de posar-hi el cos).

Preguem: Senyor Jesucrist, vós, havent reposat tres dies al sepulcre, heu santificat les sepultures de tots els qui creuen en vós, de tal manera que aquest lloc de repòs ens augmenta l'esperança de la resurrecció.
Concediu al vostre servent (la vostra serventa) de dormir en pau en aquesta sepultura i de reposar-hi, fins el dia que vós, que sou la resurrecció i la vida, ressuscitant-lo(la) l'il·luminareu, perquè en el cel, a la claror de la vostra mirada, pugui contemplar la llum eterna. Vós, que viviu i regneu pels segles dels segles. Amén.

(Si no s'ha fet abans, s'aspergeix amb aigua beneïda la sepultura i el fèretre).

(Mentre posen el cos dins el sepulcre...)
Déu ha volgut cridar d'aquesta vida cap a ell el nostre germà (la nostra germana), per això ara confiem el seu cos a la terra, per tal que torni allà d'on va sortir. Encomanem-lo(la) al Senyor, a fi que el(la) rebi en pau i el(la) ressusciti el darrer dia, perquè Jesucrist ha ressuscitat com a primícia d'entre els morts i transformarà el nostre pobre cos, per fer-lo semblant al seu cos gloriós.

Pregàries: Preguem pel nostre germà (la nostra germana) a nostre Senyor Jesucrist que va dir: "Jo soc la resurrecció i la vida. Els qui creuen en mi, encara que morin viuran, i tots els qui viuen i creuen en mi, no moriran mai més".

- Vós que vau plorar en la mort de Llàtzer, eixugueu les nostres llàgrimes.
R/. Escolteu-nos Senyor.

- Vós que vau ressuscitar morts, doneu la vida al nostre germà (la nostra germana). R/.

- Vós que prometéreu el paradís al lladre penedit, porteu al cel el nostre germà (la nostra germana). R/.

- Vós que el(la) rentàreu amb l'aigua del baptisme i l'ungíreu amb l'oli sagrat, admeteu-lo(la) entre els sants i els escollits. R/.

- Vós que l'alimentàreu amb el sagrat convit del vostre Cos i de la vostra Sang, feu-lo(la) seure a la taula del vostre Regne. R/.

- I a nosaltres, entristits per l'absència del nostre germà (de la nostra germana), doneu-nos el consol de la fe i de l'esperança de la vida eterna. R/.

Pare nostre...

Preguem. Oh Déu!, Vós que escolteu l'oració d'aquells qui us preguen amb confiança, concediu al vostre servent (a la vostra serventa) N., amb el(la) qual avui complim el deure piadós de l'enterrament, que tingui, amb els vostres escollits, el premi de la benaurança en el cel. Per Crist Senyor nostre. Amén.

- Doneu-li, Senyor, el repòs etern.
- I que la llum perpètua l'il·lumini. 

(Es pot entonar un cant apropiat).


Comentaris