Goigs al Papa sant Pius V (en castellà)

GOZOS DEL B*. PIO PAPA V. DEL ORDEN DE PREDICADORES. Año 1679.
*Va ser canonitzat el 1712.

El Papa sant Pius V (s. XVI), es celebra el 30 d'abril

Pues que de Dios merecistes
gozar eterno el favor
Amparad vuestro rebaño
Pio universal Pastor.

Imitando à Iesu-Christo
naciste en una cabaña
y de como en la Montaña
nacer vuestro Sol se ha visto
el Bosco queda bien quisto
del mundo por tal honor.
...
En Pontifice elegido,
distes al pueblo de Dios
consuelo, ya que por vos
quedò el Turco vencido
en naval choque, y rendido,
admirò el fiel tal favor.
...

Font: Biblioteca de Catalunya


Viquipèdia. Va ser el primer dominic que va ser elegit papa. El seu pontificat destaca per la celebració del Concili de Trento, la lluita contra l'anglicanisme, sense èxit (va excomunicar Elisabet I d'Anglaterra pel cisma i la persecució dels catòlics), i la Contrareforma, l'organització de la guerra contra els turcs per defensar la fe catòlica que veia amenaçada per l'expansió otomana. Es formà així la Santa Lliga que obtingué la victòria en la Batalla de Lepant. Va ser un defensor de la reforma de la litúrgia i va fer publicar el catecisme sortit del concili de Trento, que va regir durant segles.
Altres fites del seu pontificat van ésser la reducció de costos associats al càrrec o els edictes destinats a fer més austera la moral pública. Va donar més importància a les cerimònies litúrgiques com a símbol religiós i va instaurar el costum que les robes papals fossin de color blanc (abans eren vermelles).
Va declarar Doctor de l'Església Tomàs d'Aquino, dominic, i fou protector i promotor de la música religiosa. Complint el dispost pel concili de Trento reformant els cants sagrats, encarregà al compositor Giovanni Animuccia la composició dels himnes i motets destinats a la capella pontifical. Fou admirador i protector de Giovanni Pierluigi da Palestrina.


Comentaris