Goigs a la Mare de Déu dels Reis (en castellà). Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (Barcelonès, Barcelona).

GOZOS A LA SANTISIMA VIRGEN MARIA DE LOS REYES, QUE SE CANTAN EN LA IGLESIA PARROQUIAL DEDICADA BAJO LA MISMA INVOCACION, VULGARMENTE NOMBRADA DE SANTA MARIA DEL PINO, DE BARCELONA.


Pues es hoy la Epifanía
del divino Redentor;
Por los tres Reyes, Maria,
hacednos ver al Señor.

Apenas el Sol divino
nació de Vos en Belen,
cuando á darle el parabien
toda la comarca vino:
En Oriente un resplandor
se vió, que á los Magos guia.
...
Bajo vuestra proteccion
teneis la Iglesia del Pino;
aquí amparais de continuo
al que os rinde adoracion:
No le negais el favor,
si devoto en Vos confia.
...

Font: Manel Callao al bloc L'aventura gogística


Quadre de l'Adoració dels Reis a la Basílica del Pi de Barcelona.
Cada any, per la festa dels Reis, la segona festa més important de la parròquia, aquest quadre era disposat a l'Altar Major, presidint les celebracions. S'hi pot veure a Maria presentant al Nen Jesús, amb Sant Josep al costat, davant dels Reis, que l'adoren oferint-li els presents. L'Epifania, o la manifestació de Jesús als pobles de la terra, esta aquí exquisidament representada. La composició, els colors i l'admirable penetració psicològica que l'artista ha conferit a les figures centrals, evidencia les mans d'un gran mestre. Juan Carreño de Miranda, pintor de cambra dels Reis Felip IV i Carles II, fou deixeble de Velázquez, i, com ell, va ser membre destacat de l'escola retratista de la cort espanyola al segle XVII. La seva obra es conserva principalment al Museu del Prado. Es desconeix quan va arribar “l'Epifania” al Pi, però ja hi era a finals del segle XIX, encara que l'autoria no es va fixar fins els anys 80 del segle XX.
Foto i explicació extreta de basilicadelpi.com.

Mare de Déu del Pi.
Cap als volts de 1350 l'església del Pi ja comptava amb un Retaule Major amb la imatge de la Mare de Déu. Aquesta imatge devia ser molt estimada, ja que van mantenir-la quant es feu un nou retaule l'any 1508. Gairebé de miracle, es va salvar del bombardeig de 1714 que va destruir la volta de l'església i el Retaule Major. L'any 1745 es substitueix la imatge per una de nova i, presumiblement, es traslladà a la façana del Portal Major, on va estar-s'hi fins a 1936. Durant la destrucció de la basílica va ser fragmentada en trossos i posteriorment recollida i portada a Pedralbes, amb la resta de béns confiscats. Més endavant es va restaurar i retornar al Portal Major i recentment s'ha tornat a restituir al presbiteri com a imatge titular de la basílica.
Foto i explicació extreta de basilicadelpi.com.

Basílica de la Mare de Déu del Pi de Barcelona.
Foto: Maria Rosa Ferre


Comentaris