Goigs a santa Bàrbara. Sitges (Garraf, Barcelona).

GOIGS DE LA GLORIOSA VERGE I MÀRTIR SANTA BÀRBARA QUE'S VENERA EN SA ERMITA DE LA VILA DE SITGES, PROPIETAT DE D. JOSEP BALLESTER I SISTERÉ, QUINA FESTA S'HI CELEBRA EL DIA 4 DE DESEMBRE.

Santa Bàrbara. Nova imatge a l'ermita restaurada de Sitges.
Foto: visitsitges.com

Puig que sou Esposa amada
del Supremo Emperador,
donaunos vostre favor
Bárbara Verge sagrada.

Essent vostre gentilesa
tant estranya, y sens igual,
de molta gent principal
foreu per muller pretesa,
vos ja estaveu consagrada
per Esposa del Senyor.
...
Los devots, ab gran fervor,
a Vos acudim, Senyora,
puig que sou intercessora
ab Christo Nostre Senyor,
contra llamps y pedregada,
mal de pits, febre y dolor.

El text d'aquests Goigs és del cèlebre Rector de Vallfogona, el Dr. Francesc Vicent Garcia (1582-1623), per la copatrona de la seva parròquia de Vallfogona de Riucorb (la Segarra), del qual s'han suprimit les dues darreres estrofes, mentre que s'hi ha afegit la final.

Aplec de Santa Bàrbara, el 2 de desembre del 2018. 
Sitges ha recuperat l'Aplec de Santa Bàrbara, celebració que es feia fa uns segles i que ara, amb l'Ermita restaurada, ha permès tornar a celebrar i afegir-la a la popular tradició dels aplecs sitgetans com el de la Trinitat, el del Vinyet i el de Sant Sebastià.
La festa va començar de bon matí amb la benedicció de la imatge de Santa Bàrbara a l'Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Després la imatge va ser portada en romeria fins l'Ermita de Santa Bàrbara. A continuació van tenir lloc molts actes per a celebrar la festivitat i la inauguració de la restauració de l'ermita al nou barri de la Plana.
L'ermita va ser profanada i destruïda el 1936 i fins molt poc ha estat en estat de total abandó. Està situada prop la Creu de Ribes, en un terreny conegut antigament per la Quadra dels Gassons, on tenien un lloc d'estiueig els bisbes de Barcelona i on hi havia també una ermita dedicada a la Mare de Déu molt antiga, segurament del segle XIV. 


Entrada i col·locació de la imatge a l'ermita.

Actes festius en la recuperació de l'aplec de Santa Bàrbara.
Reportatge gràfic d'aquesta diada del 2 de desembre de 2018.


Comentaris