Goigs a la Divina Majestat de Jesucrist. Beget (Ripollès, Girona)

GOIGS A LLOANÇA DE LA DIVINA MAJESTAT DE JESUCRIST QUE ES VENERA A LA PARRÒQUIA DE SANT CRISTÒFOL DE BEGET, BISBAT DE GIRONA.

Divina Majestat de Beget

En teniu la potestat
de qui a Beget acut:
Vós, divina Majestat,
doneu-nos vostre ajut.

Ni allà dalt de la coma
ni al cim de Bestrecà,
la imatge vol l'aroma
del lloc que la salvà.
Sou Salvador encarnat,
inflameu el cor eixut.
...
Del coll de la Boixeda
al fons del Riberal,
que ens sigui dolça cleda
guardeu-nos de tot mal.
A tots feu-nos costat
per Maria de Salut.

Cantem amb felicitat
com les cordes del llaüt:
Vos, divina Majestat,
doneu-nos vostre ajut.


El darrera dels Goigs on s'explica la història de la imatge del Crist Majestat i de les edicions dels Goigs que té dedicats.

El darrera de l'edició de 2013, en que s'exposa l'obra del dibuixant d'aquests i molts altres goigs: Nicolau Gironès i Casanova.

Darrera de l'edició del 2014, on hi ha una referència història de qui fou el rector de Beget durant molts anys del segle XVIII, el Doctor Genís Pagès i de Pol.

Parròquia de Sant Cristòfol de Beget

Crist Majestat de Beget
Aquesta imatge del segle XII, fugí del convent de monges del Bestrecà, fins a no veure’l i es refugià a l’església de Sant Cristòfol (llegenda), però la història recent fou salvada l’any 1936 pel Comitè, amagada sota el llit de l’edifici del mateix Comitè, i serrats el braços sobre un matxo d’abast passà a França, fins a Suïssa, tornant, després de la guerra per Barcelona, on ja se la volien quedar, Girona i Oix.

Interior de l'església. Foto: Maria Viñolas Esteva.

*Agraeixo a l'Agustí Esteve i Orozco de Nájar l'aportació d'aquests Goigs i les explicacions addicionals que m'ha facilitat.

.

Comentaris