La Mare de Déu del Carme patrona dels mariners

Festes de la Mare de Déu del Carme a Cadaqués
Foto: Ajuntament de Cadaqués

—Article de Pau M. Duran a catalunyareligio.cat

Per què la Mare de Déu del Carme és la patrona dels mariners?

Cada 16 de juliol, els ports i les cales de la costa catalana es vesteixen de festa per celebrar la Mare de Déu del Carme, la patrona de mariners, pescadors i navegants. Aquesta festivitat, amb un fort arrelament a la cultura mediterrània, combina religiositat, tradició i identitat col·lectiva. En la majoria de celebracions, la imatge de la Mare de Déu surt dels temples on és custodiada durant tot l'any, per navegar mar endins.

La processó marítima, a banda de l'Eucaristia, acostuma a ser el moment central de la celebració. Els membres de les Confraries de Pescadors treuen la imatge en processó fins al port, on l'embarquen en una barca decorada per a l’ocasió. A partir d’aquí, un estol de vaixells de totes les mides segueix la patrona fins a un punt simbòlic de la costa, on, en molts casos, es realitza una petita ofrena o una pregària per totes aquelles persones que han perdut la vida dins la mar. Moltes famílies de pescadors i navegants participen en aquest acte com un ritual carregat d’emoció i agraïment. En tornar a terra, la comunitat es reuneix entorn d’una missa solemne, presidida per la imatge de la Mare de Déu, on es prega per la seguretat de totes les persones que viuen del mar.

Però, per què se la invoca com a protectora de la gent de mar? L’origen d’aquesta devoció es troba en una antiga llegenda que narra l'episodi protagonitzat per un vaixell anglès, que, sorprès per una tempesta devastadora, va ser salvat quan un dels mariners va llançar al mar el seu escapulari carmelita, tot implorant l'auxili de la Mare de Déu del Carme. Just en el moment en què l'escapulari va tocar l'aigua, la tempesta es va aturar de manera miraculosa i tota la tripulació de la nau va poder arribar a bon port. Aquest fet extraordinari es va estendre ràpidament entre els navegants, consolidant així la figura de la Mare de Déu com a protectora dels mariners. Aquest culte va ser especialment popular durant el segle XVIII, quan l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure l'advocació del Carme entre els seus mariners.

Amb el temps, la Mare de Déu del Carme va guanyar el títol de Stella Maris —Estrella del Mar— i va substituir el culte tradicional a sant Elm, que fins aleshores era el patró dels navegants catalans. Avui, la Mare de Déu del Carme és, juntament amb sant Pere i sant Andreu, una de les principals patrones de la gent de mar.

Així doncs, la festivitat del 16 de juliol no és només una tradició religiosa, sinó una expressió viva de la relació ancestral entre les comunitats costaneres i el mar. La Mare de Déu del Carme segueix sent, per a moltes famílies marineres, un símbol de protecció, fe i esperança.

Pau M. Duran


Havanera "La Rosa del Port" amb imatges de les festes del Carme de Palamós:


Comentaris