GOIGS DEL GLORIOS MARTIR DE CHRISTO, Y ADVOCAT CONTRA LO CONTAGI DE LA PESTE SANT CHRISTOFOL, QUE SE VENERA EN LA SUA ANTIGUA CAPELLA DEL CARRER MES ALT DE SANT PERE, UNIDA AL PATRONÁT DE LA MOLT ILUSTRE CIUTÁT DE BARCELONA.
![]() |
Sant Cristòfol |
Puix que sou per excelencia
en lo Cel nostre Advocát,
guardaunos de pestilencia
Cristofol, Martyr Sagrát.
Cananéo orient tinguereu
entre la Gentilitát,
en la Licia meresquereu
ser del Cel illuminát:
Confessant la Trina essencia
de un sol Deu en la Unitát.
...
Obligada á tal favor,
que vostre poder ábona,
vos adora Protector
la Ciutat de Barcelona:
Tenint en vostra asistencia
tot remey asegurát.
Puix tant priviliegiát
vos ha fet la Omnipotencia;
guardaunos de pestilencia
Cristofol, Martyr Sagrát.
![]() |
Font: Biblioteca Nacional de França |
![]() |
La fletxa vermella assenyala on estava l'entrada, avui desapareguda, de la Capella de Sant Cristòfol al Carrer Sant Pere Més Alt. Fou enderrocada l’any 1920 arran de l’obertura de la Via Laietana. Es conserven la porta i la làpida al Museu d’Art de Catalunya. Foto extreta de la web Barcelona entre muralles. |
Barcelona entre muralles. El barceloní Mateu Roig, mort l’any 1566, va deixar escrit en el seu testament la voluntat de construir una capella en honor a sant Cristòfol, instituint com a patrons de la capella els consellers de la ciutat.
El Consell de Cent construí la mencionada capella, situada al carrer de sant Pere Més Alt. Fou construïda en una estança de la planta baixa que Mateu Roig tenia en el mencionat carrer. “Es va decorar la porta amb un senzill frontó sobre columnes, amb escuts de la ciutat i del fundador, esculpint-se una làpida commemorativa. La resta de l’edifici conservava l’aparença d’una casa particular de mitjans del segle XVI, molt senzilla, amb finestres de tradició gòtica en el pis principal, oberta una d’elles com balcó en dates posteriors”. Estava situada entre el convent de sant Francesc de Paula i la Casa Gremi Velers.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada