Goigs als sants màrtirs Maurici, Fruitós i Agnès. Manresa (Bages, Barcelona).

GOIGS DELS GLORIOSOS SANTS, SANTA AGNES, SANT FRUCTUOS, SANT MAURICI: COSSOS SANTS, QUE SE VENERAN EN LA SEU DE LA CIUTAT DE MANRESA. Any 1812.

Sant Maurici, santa Agnès i sant Fruitós. Patrons de Manresa.

Si va ser tant gran cruesa
lo cremar lo vostre Cos:
Major fonch vostre firmesa
Glorios Sant Fructuós.
...
Agnes Verge gloriosa
tant amada del Senyor:
Es Manresa la ditxosa
de tenir un tal tresor.
...
Ab devoció cumplida
cantarem alegrament:
Los llahors de vostra vida
Maurici Sant Excellent.
...

Font: Biblioteca de Catalunya

Font: Biblioteca de Catalunya

El 30 d'agost, se celebra la translació de les relíquies se santa Agnès, sant Maurici i sant Fruitós que formen els anomenats Cossos Sants. La translació va tenir lloc l'any 1372 quan, just era acabat l'edifici de la Seu, es va concloure que calia dotar-lo d'unes relíquies importants.

Sota l'altar major hi ha la cripta on s'hi veneren les relíquies, anomenades dels "Cossos Sants", dels sants Maurici, Fructuós i Agnès, patrons de la ciutat de Manresa. L'altar-tabernacle de marbre i estil barroc és obra de l'escultor manresà Jaume Padró (s. XVIII). L'any 1981 fou completament restaurat després de la destrucció que va patir l'any 1936.

Les dues arquetes o reliquiaris són del segle XVII. La primera de les quals conté les relíquies de santa Agnès i sant Fruitós. Aquesta fou un encàrrec a l'argenter manresà Anton Lloreda. Les mides són: 92 cm de llargada, 53,5 cm d'amplada i 84 cm d'alçada. Les dues cares majors contenen les figures de sant Fruitós i santa Agnès al centre, acompanyats pels diaques Auguri i Eulogi. La coberta, també profusament decorada, conté els escuts de Catalunya i de Manresa en les dues cares més grans de forma trapezoidal i un querubí repussat a les cares triangulars de menors dimensions. El conjunt és coronat per una elaborada cresteria amb poms distribuïts pel carener. Finalment, els quatre peus que sostenen la peça tenen forma de grius de fosa amb els escuts de Manresa i Catalunya.
Explicació extreta de la web de Joan Arimany i Juventeny. Foto: Josep Maria.

La Seu de Manresa vista des de la Cova de Sant Ignasi.
El nom de "Seu" prové de que jeràrquicament és una cocatedral, ja que la diòcesi de Vic, tot i tenir la residència del bisbe a Vic, és bicèfala, amb dues catedrals i dos capítols de canonges: Manresa i Vic. Foto: Josep Maria

Comentaris