Goigs al Crist de la Sang. Parròquia del Carme de Girona (Gironès, Girona).

GOIGS EN LLAOR DEL "SANT CRIST DE LA SANG" DE LA REIAL CONFRARIA DE LA PURÍSSIMA SANG DE NOSTRE SENYOR JESUCRIST, que fou erigida en nom del senyor Felip II rei de Castella, d'Aragó i Catalunya, i d'altres dominis el dia 24 d'octubre de 1569, ocupant la seu de Girona, el bisbe Pere Carlos a la capella de Sant Miquel dels Claustres, a l'antic convent fora muralla, dels frares Carmelites Calçats. I que més tard fou trasladada a la capella del seu títol, de l'església de la Mare de Déu del Carme de la ciutat de Girona.

L’Arxiconfraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist de Girona. Foto d'Angel Almazan de la processó de Setmana Santa del 2011, publicada a El Punt Avui en motiu dels 450 anys de l'Arxiconfraria.

Oiu, Jesús, nostre cant
que vol dir-vos amatent
sentits mots d'agraïment
en llaor de vostra Sang.

Us donem gràcies, Senyor,
perque estimant nos sens mida
féreu de la vostra Vida
continuat acte d'amor.
Tot-just essent tendre Infant
ens oferiu vostres venes...

Vós que vesseu per nosaltres
vostra Puríssima Sang.
...
Els vells carrers de Girona
la nit dels dies més sants
solquen les vestes vermelles
dels "confrares de la Sang"
per bé que el poble, entorn d'elles
us pregui el perdó més gran...
...
Quan els gironins devots
visiten vostra Capella
i prop de la vostra Creu
fan oracions, precs i vots,
feu que deixin el lloc sant
amb aspiracions ben altes...

Font: Arxiu Josep Companys Plana de Tarragona.
Uns altres Goigs al Crist de la Sang de Girona...

Capella de la Puríssima Sang a l'església del Carme de Girona.
Foto i més informació: Pedres de Girona.

El Crist de l'Arxiconfraria de la Passió i de la Mort, es troba a la Capella del Santíssim de la Basílica de Sant Feliu de Girona. Des de la fundació al segle XVI, cada confraria feia la seva pròpia processó. El Diumenge de Rams des del Carme i el Divendres Sant des de Sant Feliu. Després de la Guerra Civil (1940), el bisbe Cartanyà va decidir fer una única processó sortint de la Catedral. Es va acordar que el Sant Crist que presidia la processó s'anés alternant un any d'una Confraria i un altre any de l'altra. Avui es continua fent així. La Confraria que no porta el Sant Crist aquell any, porta la Creu dels improperis. Aquest any 2020 li tocarà a la Confraria de la Puríssima Sang sortir amb la Creu dels improperis. Imatge extreta del bloc Pedres de Girona.



Comentaris