Goigs a la Mare de Déu de Montserrat. Cova submarina a Sitges (Garraf, Barcelona).

GOIGS EN LLAOR DE LA MARE DE DEU DE MONTSERRAT VENERADA A GARRAF EN LA COVA SUBMARINA I VERITABLE SANTUARI NATURAL OBERT ALS PEUS DE LA FALCONERA, ON FOU DIPOSITADA EL DIA 18 DE JULIOL DE L'ANY DEL SENYOR 1954.

Mare de Déu de Montserrat o de la Falconera entronitzada dins el mar, a la surgència del riu subterrani a Sitges.

Puix a Garraf, en fondàries
de la mar us han guardat,
escolteu nostres pregàries
Oh Verge de Montserrat.

Un jorn la Santa Muntanya
va embellir-se amb resplendors
astorant humils pastors
que en cerquen la causa estranya.
Catalunya us és peanya
ben de grat.
...
Ja als peus de la Falconera,
l'escarpat i dret penyal,
romaneu, Flor Divinal,
del Mar Llatí, perla vera.
Capella més marinera
no han trobat.

Font: Manel Callao al bloc L'aventura gogística


Els espeleòlegs i bussos catalans del E.R.E. (Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya) i del C.R.I.S. (Centre de Recuperacions i Investigacions Submarines) entronitzaren el 18 de juliol de 1954 una imatge de la Mare de Déu de Montserrat al fons del Mediterrani. Era la primera entronització subaquàtica d'una imatge mariana al món, i ho feren al Garraf en la profunditat de la surgència natural del riu subterrani de la Falconera, amb motiu de l'Any Marià.
El 18 juny, un mes abans de la col·locació, es realitza la  benedicció d'una imatge de la Moreneta feta de plom, per l'abat Escarré al monestir de  Montserrat i posteriorment es col·locà a -12m a la Falconera a càrrec d'A. Ballester (ERE), C.Vidal i E.Admetlla (del recent creat CRIS). Cal destacar el fet que ajuden al capellà M. Zayas a baixar amb escafandre juntament amb ells.  Els diaris de l'època ressalten amb grans titulars la gesta: “La Virgen de Montserrat en un altar submarino”, “Fué colocada en la cueva La Falconera un mes antes que en Italia se imitase el ejemplo”, “La primera capilla subacuática del mundo en una cueva de Garraf”,...

Imatges subaquàtiques extretes del bloc Espeleobloc.
Algunes informacions extretes del bloc del C.R.I.S. 


La zona de La Falconera, no conec la ubicació exacta de la imatge.

Comentaris