La Mare de Déu que desfà els nusos

Una devoció mariana que va agafant força i molt impulsada pel Papa Francesc. La seva festivitat és en alguns llocs el 28 de setembre, en altres la celebren el 8 de setembre o també el 8 de desembre.


ORACIÓ:
Santa Maria, durant la teva vida vas acceptar humilment la voluntat del Pare i el Maligne no va poder mai enredar-te amb les seves confusions, perquè estaves plena de Déu i protegida per la llum de l'Esperit Sant.

Al costat del teu Fill, sempre has vetllat per les nostres dificultats, i ens has donat exemple, amb senzillesa i paciència, de com desfer els cabdells en les nostres vides.

Com a Mare nostra, ordenes i fas més bonics els llaços que ens uneixen amb el Senyor.

Santa Maria, Mare de Déu i Mare nostra, que amb el teu cor de mare desfàs els nusos que molesten la nostra vida. Saps prou bé que aquests nusos ens lliguen i no ens deixen tirar endavant. En les teves santes mans no n'hi ha cap que no pugui ser deslligat. Et demano que per la teva gràcia i la intercessió davant de Déu, desfacis per sempre aquest nus (anomenar una dificultat). 
Mare meva, en tu poso tota la meva confiança.

—traducció pròpia de diverses estampes en castellà—.

-------------------------------

ORIGEN I SENTIT D'AQUESTA ADVOCACIÓ DE LA MARE DE DÉU.
(pel Bisbe de Terrassa, mons. Josep Àngel Saiz Meneses. Full Dominical del 27 de desembre de 2015). 

... Vull recordar un fet de la vida del Papa que manifesta la seva gran devoció a
les tres figures de la Sagrada Família que té al seu despatx de treball. Em refereixo a una advocació de la Verge Maria que pot sorprendre, però que és molt expressiva: la de la Mare de Déu que desnua els nusos.
Després dels seus anys de provincial de la Companyia de Jesús a l'Argentina, el pare Bergoglio es va traslladar a Alemanya per a treballar en una tesi doctoral sobre el teòleg italo-alemany Romano Guardini, amb qui sentia una especial sintonia. Abans de deixar Alemanya, va pelegrinar a Sant Peter am Perlach, a Ausburg, per a resar davant la imatge de Nostra Senyora de Knotenlö-sering (La Verge Maria que desfà els nusos), un quadre barroc de principis del segle XVIII, pintat per Johann Melchior Schmidtner, advocació venerada a Alemanya, Suïssa i Àustria, a la que els devots li confien les seves malalties i problemes.
L'origen del quadre arrenca d'un fet que va tenir lloc a Ausburg a principis del segle XVII, quan un matrimoni a punt de divorciar-se acudí a un sacerdot jesuïta que va sol·licitar la intercessió de la Mare de Déu perquè la crisi es pogués resoldre. En els anys següents el culte es va estendre per la ciutat entre els qui volien «deslligar els nusos que entorpien la vida conjugal».
En el quadre es pot veure la Verge Maria envoltada d'àngels i protegida per la llum de l'Esperit Sant. La Verge, dreta, amb el nen als braços trepitja el cap de la serp. Un àngel, a la seva esquerra, li atansa unes cintes nuades i un altre àngel a la seva dreta les rep deslligades. A la part inferior del quadre un home marxa per un camí fosc, guiat per un àngel.
El pare Bergoglio s'emportà vàries reproduccions d'aquell quadre i va imprimir centenars d'estampes que començaren a circular per Buenos Aires. Allí, el culte a aquesta advocació es concentrà a l'església de San José del Talar, al barri anomenat d'Agronomia. El rector, que era el jesuïta pare Rodolfo Arroyo, va enviar una felicitació nadalenca al qui aleshores era el bisbe Bergoglio i com a resposta d'aquest va rebre una targeta amb la imatge de la Mare de Déu que desfà els nusos, amb unes línies escrites en lletra molt petita que deia:
«El nus que tots porten amb la seva desobediència, Maria el deslliga amb la seva obediència. Resa per mi.»
El 8 de desembre de 1966, festa de la Immaculada Concepció, la imatge d'aquella advocació mariana va ser entronitzada.
La devoció anà creixent ràpidament. L'any 2012, en la mateixa festivitat, el cardenal-arquebisbe Bergoglio presidí una missa a la parròquia de San José del Talar i a l'homilia va dir: «El nostre Pare bo, que prodiga la seva gràcia per als seus fills, vol que ens confiem a Ella, que li confiem els nusos dels nostres pecats perquè Ella els acosti al seu Fill. Els nusos que crea el pecat original amb totes les seves conseqüències: en la vida personal, familiar, laboral, comunitària; els nusos que impedeixen que la gràcia de Déu flueixi lliurement a través de la cinta de les nostres vides, Ella els deslliga.»
I va voler posar la imatge de la Mare de Déu que desfà els nusos a l’estampa en record de la seva ordenació com a bisbe auxiliar de Buenos Aires.
Que la intercessió de Maria ens ajudi, doncs, a deslligar els nusos de la vida conjugal i de la vida familiar.

Novena a la "Mare de Déu que desfà els nusos" (en castellà)

.

Comentaris

  1. Molt interessant. Cada dia es pot aprendre alguna cosa nova!

    ResponElimina
  2. Fa uns anys vaig trobar a la fulla dominical la imatge i la oració de la Mare de Déu que desfà els nusos. Desde les hores li tinc una gran vocació

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada