Goigs a la Mare de Déu de la Salut. Gelida (Alt Penedès, Barcelona)

GOIGS DE LA PEREGRINA NOSTRA SENYORA DE LA FONT DE LA SALUT, QUES CANTAN EN LA SUA CAPELLA EN LA PARROQUIAL IGLESIA DE SANT PERE DE GELIDA BISBAT DE BARCELONA.


Puig sou de Déu tan amada
vetlleu a qui a vos acut:
Siau la nostra advocada
donant-nos a tots salut.

En aquesta Església Santa
feu miracles cada dia
patent testimoni es tanta
presentalla que us envia
nostra devoció obligada
al fervor que havem rebut.
...
Aquest poble de Gelida
de vos fia la assistència
puig teniu gracia complida
i de Déu la Omnipotència
accepteu Reina Sagrada
de nostres cors el tribut.

Agraeixo a Daniel Vallribera Sacacia l'aportació dels presents Goigs. El seu avi, Pere Vallribera i Moliné, va composar la música d'aquests Goigs.

Església parroquial de Sant Pere de Gelida.
El dilluns de Pasqua Florida es fa la Festa de la Mare de Déu de la Salut, amb tradicional "el pa i l’empenta". Foto: CésarOP.

Antiga ermita de la Mare de Déu de la Salut, a can Ginebreda.
Segons diversos escrits esmenten que Josep Font-Ginebreda i Costa a principis del segle XVIII li donaren la imatge un francès que s'hostatjà a la masia. Es conta que era venerada pels propietaris i altre gent de Gelida i dels voltants fet que provocà la construcció d'un edifici que encara existeix, reformat, prop de la font de can Ginebreda. Hi hagué un litigi entre els amos de can Ginebreda i el rector de Gelida i finalment fou portada en processó a l'església de St. Pere del castell l'any 1724. Al segle següent la imatge passà a la nova església edificada al centre urbà de Gelida on es venerà en la Pasqua de Resurrecció. En la darrera Guerra Civil fou cremada. Avui dia hi ha una nova imatge més petita que l'anterior. (Font: gelida.org)
Foto: R. Rovira (2006)

Uns altres Goigs a la Mare de Déu de la Salut de Gelida...


.

Comentaris