Goigs a sant Norbert (en castellà)

GOZOS EN ALABANZA DEL GLORIOSO SAN NORBERTO, ARZOBISPO DE MAGDEBURG, Y FUNDADOR DEL CÁNDIDO ORDEN PREMOSTRATENSE. SU MEMORIA Á SEIS DE JUNIO. Año 1885.

Sant Norbert de Xanten

Pues teneis poder colmado
gran Prelado:
Norberto de Dios lucero,
socorred al Orbe entero.

Por una voz soberana
nada vana,
que antes de haber vos nacido
la gloria os ha prevenido
muy temprana,
fué el gran merito entendido
de vuestro futuro estado.
...
Apostol de Ambérs la fama
os aclama;
por haber de Tankelino
que ultrajaba al pan divino,
la gran llama
con un soplo repentino
enteramente apagado.
...

Font: Biblioteca de Catalunya

Viquipèdia. Norbert de Xanten o de Prémontré o de Magdeburg va ésser un religiós, bisbe de Magdeburg i fundador de l'Orde de Canonges Regulars de Prémontré (anomenats norbertins o premonstratencs).

Nascut al voltant del 1080 a Xanten (Alemanya), a la riba del Rin, era fill d'Heribert, comte de Gennep, relacionat amb la casa imperial alemanya, i de Hedwig de Guise. Va ser a la cort d'Enric V, on era l'encarregat de distribuir el que es donava per a obres de caritat.

Arran d'un greu accident de cavall, la seva fe es va fer més gran i renuncià al seu lloc a la cort, tornant a Xanten, on va iniciar una vida de penitència, guiat per Con, abat de Siegburg. El 1115, Norbert va fundar l'abadía de Fürstenberg i poc després va ser ordenat sacerdot.

En el Concili de Reims, l'octubre de 1119, el papa Calixt II li demanà de fundar un orde religiós a la diòcesi de Laon. El 1120, Norbert va triar la vall de Prémontré per a fundar-hi l'abadía de Prémontré. L'any següent, la comunitat ja tenia 40 membres i en 1126 el papa Honori II aprovà la constitució de l'orde.

Arquebisbe de Magdeburg (1126), intervingué en la condemna de Pere Abelard i en la reposició d'Innocenci II. Lluità contra la simonia i la intervenció laica en l'Església. Norbert va morir a Magdeburg el 6 de juny de 1134. Va ser canonitzat per Gregori XIII en 1582.


Comentaris