Les capelletes de paret a la façana de moltes cases dels nostres carrers

Capelleta o fornícula dedicada a la Mare de Déu del Roser en un carrer de Folgueroles (Osona). Foto: Josep Maria.

En molts dels nostres carrers podem contemplar fornícules o capelletes a les façanes de les cases dedicades a la Mare de Déu, a algun sant, al sant Crist, al Sagrat Cor... 
Són una expressió pública de la fe, de les arrels cristianes de la nostra cultura i alhora ens serveixen per a resar o encomanar-nos a aquella advocació, sabent-nos necessitats de la protecció del Senyor per la intercessió de la Mare de Déu o dels sants. 
La fe no és per a viure només dins de les esglésies, sinó també en les nostres cases, en els nostres carrers, en la nostra feina, en les nostres festes... i aquestes capelletes ens ho recorden quan passem pel seu davant. 
És una bona costum cristiana de senyar-nos davant d'aquestes imatges, de fixar-nos en elles, descobrir-les en el nostre caminar, ja que sovint mirem massa al terra i no enlaire, de resar-li una avemaria o un parenostre... 
Gràcies a tots els que cuideu d'aquestes capelletes perquè estiguin netes i ben arreglades.

La Maria Bruguera Martí, de Palafrugell m'envia un petit vídeo amb les fornícules o capelletes que hi ha pels carrers de Palafrugell. També unes explicacions d'aquestes procedents del seu instagram.


Històries de Palafrugell. Capelletes de paret o fornícules dels carrers de Palafrugell. Usades inicialment com a elements de protecció dins d'una pràctica religiosa entre els segles del XVI al XVIII, es troben bàsicament concentrades dins el casc antic. En l'actualitat se'n conserven set (unes de més modernes que d'altres amb la incursió elements més o menys recents) i dues desaparegudes a l'haver-se tirat a terra l'edificació inicial on estaven disposades per construir-hi novament un edifici modern: la del carrer de la Tarongeta xamfrà amb Pi i Margall i la de Plaça Nova xamfrà carrer de Sant Sebastià, ben a prop aquesta de la carota protectora del carrer de les Ànimes.
Identificació de les capelles: carrer de la Font (antic Hospital), plaça de l'Església, carrer de l'Arc xamfrà Raval Inferior (creu de ferro), carrer de Sant Antoni xamfrà dels Valls, carrer dels Valls (sense imatge), carrer de la Font i plaça de la Rectoria al carrer de la Caritat (plafó ceràmic).


També en Joan Arimany i Juventeny m'informa del seu llibre publicat per Museu del Ter on fa un recull i estudi de les capelletes del seu poble, de Manlleu. No només de les capelletes de carrer, sinó també de les de visita domiciliària. Aquest llibre es pot comprar o bé descarregar en pdf en aquest enllaç...

Capelleta de sant Isidre al carrer del Comte 21 de Manlleu. Una de les moltes capelletes de carrer documentades en el llibre de Joan Arimany i Juventeny. Foto: Carles Martorell (2007).


Comentaris

  1. Gràcies per aquesta informació tant encertada que ens uneix com a germans en la forma d' expressió popular de la nostra fe .

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel comentari. Em fa feliç que li hagi agradat.

      Elimina
  2. Sortosament, a Manlleu també en tenim. Podeu descarregar-vos el llibre publicat el 2009 pel Museu del Ter: https://www.museudelter.cat/publicacions-en-linia/devocio-festa-i-veinat-2009/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Joan. He ampliat l'entrada del bloc amb la informació facilitada i endavant amb la bona feina que fas.

      Elimina
  3. Em va fer il·lusió d'enviar aquest petit recull a Mn Josep Maria, doncs vaig pensar que potser algú també s'animaria amb les pròpies del seu municipi, ja que certament n'hi ha a molts indrets. Moltes gràcies Joan per la informació.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada