GOIGS QUE ES CANTEN A LA PARRÒQUIA DE CALELLA EL DIA 23 DE SETEMBRE, FESTA DE LA MINERVA, EN HONOR I LLOANÇA DEL SANTÍSSIM SAGRAMENT.
Calellencs, tots de bon grat,
cantem molt devotament:
Per sempre sigui lloat
el Santíssim Sagrament.
Aquí hi ha el Pa divinal
que baixà de dalt del cel
al sant ventre virginal
segons digué Gabriel
en el qual s'és encarnat
nostre Déu omnipotent.
...
Un dia molt allunyat,
d'un setembre gloriós
el Senyor Sagramentat
vingué a veure'ns generós
a Calella, on ha quedat
com a foc d'amor ardent.
...
Font: Universitat Jaume I |
El 23 de setembre es celebra a Calella la festa de la Minerva. És la Festa Major i es commemora la inauguració del temple reedificat, des de l’any 1756, el primer aniversari de la finalització de les obres.
El dia abans s’hi havia dut la figura del Crist amb la idea de fer la processó l’endemà, però no es arribar a fer, ja que va caure un xàfec tan gran que “la riera entrà dins la vila”, “donant grandíssim dany en las casas” i “molta gent no anà a missa aquell dia, per molta feyna a treurer aygua i llot de sas casas. A Déu gràcias ningú prengué mal”.
D’on li ve el nom de la Minerva?
El nom de la Minerva ve de quan el 12 de setembre de 1644 la confraria del Santíssim fou agregada amb tots els honors i privilegis a la Minerva de Roma. Aquesta es va fundar a Roma l’any 1539, a l’església de Santa Maria sopra Minerva, edificada en el mateix lloc on hi hagué un temple pagà dedicat a aquella deessa.
Segons diu un document fou introduïda a Calella, “on la renda d’uns censals permetien celebrar-ho amb músics llogats que amenitzaven tota la diada”.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada